Brusselse Ommegang en Thaise massage zijn voortaan immaterieel erfgoed van Unesco

De Brusselse Ommegang is officieel ingeschreven als immaterieel cultureel erfgoed op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Tegelijk is ook Nuad, de traditionele Thaise massage, op die lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. 

Het Brusselse Gewest diende in maart 2017 officieel de kandidatuur om erkend te worden als "immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid", een lijst die wordt samengesteld door Unesco. Gisteren kwam het verlossende bericht. De organisatie van De Ommegang reageert tevreden. "We zijn heel fier met deze erkenning", aldus Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events.

Oudste optocht van Brussel

De oorsprong van de volkse optocht gaat terug tot de middeleeuwen. Maar de moderne Ommegang werd in 1930 opnieuw in het leven geroepen op basis van beschrijvingen van de historische stoet. Daarin defileerde iedereen die enigszins naam had in de Brusselse maatschappij over de Grote Markt.

Nu trekken jaarlijks om en bij de 1.400 figuranten door de stad, ze beelden de intrede van keizer Karel V uit in de zestiende eeuw. De Ommegang is de oudste historische voorstelling van Brussel, Keizer Karel was zelf één van de aanwezigen van de Ommegang in 1549. De volgende Ommegang trekt op 1 en 3 juli 2020 door de straten van Brussel.

Ook Thaise massage is nu werelderfgoed

Is het dan totaal anders, de Unesco heeft tegelijk ook de Nuad of traditionele Thaise massage erkend als immaterieel ergoed. Die Thaise behandelingswijze is al meer dan duizend jaar oud en is vanuit India samen met hindoeïsme en boeddhisme naar Zuidoost-Azië gekomen. 

De technieken werden lange tijd van leraar op leerling doorgegeven, maar in de 19e eeuw werden ze op bevel van de Thaise koning Rama III in steen gegraveerd in de Wat Pho -de tempel van de "liggende Boeddha"- in in de Thaise hoofdstad Bangkok. Die tempel is naast een religieuze plek ook uitgegroeid tot de belangrijkste school van Thaise massage.

Die massage is indertussen ook in het Westen verspreid geraakt en wereldwijd zouden er ongeveer 200.000 therapeuten zijn in 145 landen. Thaise massage leidt tot ontspanning, maar zou ook rug- en hoofdpijn verminderen en goed zijn tegen slapeloosheid en angstgevoelens. 

Meest gelezen