Videospeler inladen...

Britse premier Johnson laat rivaal Corbyn ver achter zich, Conservatieve Partij haalt absolute meerderheid

De Britse premier Boris Johnson is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Zijn Conservatieve Partij haalt een absolute meerderheid in het Lagerhuis. Johnson krijgt zo vrij spel om de brexit door te duwen. Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn moet het onderspit delven en verliest tientallen zetels.

46 miljoen Britten mochten donderdag hun stem uitbrengen voor de derde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk in vijf jaar tijd. De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson lag voor in de peilingen, maar doet het bij de verkiezingen nog beter dan verwacht. De Conservatieven halen een absolute meerderheid in het Britse parlement en laten oppositiepartij Labour ver achter zich.

De partij van Johnson behaalt 365 van de 650 zetels. Voor een meerderheid zijn 326 zetels nodig. Voor de Conservatieven betekent dat resultaat een winst van 48 zetels.

Het verkiezingsresultaat is meteen de grootste meerderheid voor de Conservatieven sinds de derde verkiezingsoverwinning van Margaret Thatcher in de jaren 80.

De grote overwinning voor Johnson en zijn Conservatieve Partij betekent ook een overwinning voor de brexitvoorstanders. Johnson kan zijn brexitakkoord nu zonder problemen door het parlement laten goedkeuren. Het ziet er dus naar uit dat de Britten op 31 januari uit de Europese Unie zullen stappen.

Labour verliest zwaar, SNP slorpt heel Schotland op

De verkiezingsuitslag is duidelijk geen nek-aan-nekrace geworden tussen de Conservatieven en Labour van Jeremy Corbyn. Labour strandt op 203 zetels, een verlies van 59 zetels tegenover de verkiezingen van 2017.

Ook voor de Liberal Democrats zijn deze verkiezingen op een sisser uitgelopen. Ze verliezen 1 zetel. Opvallend, het is partijleider Jo Swinson die haar zetel heeft verloren aan de Scottish National Party.

Die laatste heeft het wel goed gedaan. De Schotse nationalisten van Nicola Sturgeon gaan er 13 zetels op vooruit en komen uit op 48 zetels. De Democratic Unionist Party, de Noord-Ierse protestantse partij die tot voor kort gedoogsteun gaf aan de regeringen van Theresa May en Boris Johnson, gaat van 10 naar 8 zetels.

Van de Brexit Party is geen sprake in het parlement. De partij van Nigel Farage had geen kandidaten naar voren geschoven in kiesdistricten waar de Conservatieven een zetel hadden. In de andere kiesdisctricten waar de partij wel een kandidaat had, haalden die niet voldoende stemmen.

Boris Johnson heeft de Britse kiezers donderdagavond na de bekendmaking van het resultaat van de exitpolls bedankt op microblogsite Twitter:

Meest gelezen