2019 Getty Images

Ultrafietsster Jasmijn Muller getuigt over "flapmash": "Zwelling ter grootte van een golfbal op schaamlip"

De Nederlandse ultrafietsster Jasmijn Muller heeft in "Nieuwe feiten" getuigd over de aandoening "flapmash". Ze is de voorbije jaren twee keer geopereerd aan haar schaamlippen, nadat ze te kampen had gekregen met een onderhuidse infectie. "Ik denk dat er nog geen Nederlands woord bestaat voor de aandoening", aldus Muller. Volgens gynaecoloog Katrien De Maeyer gaat het over een reguliere onderhuidse infectie die zich bij Jasmijn Muller in de schaamlippen heeft voorgedaan.

Vrouwelijke wielrensters over de hele wereld hebben soms last van wat in het Engels "flapmash" wordt genoemd. Het gaat om last, ontstekingen tot zelfs vervormingen van hun intieme delen door te veel tijd door te brengen op een fietszadel.

De Nederlandse ultrawielrenster Jasmijn Muller is de voorbije jaren twee keer geopereerd aan de schaamlippen. "Er bestaat bij mijn weten geen Nederlands woord voor "flapmash". Het is voor verschillende vrouwen een verschillend probleem. In mijn geval was het probleem dat er op de schaamlip irritatie ontstond tijdens lange fietsritten", zegt Muller in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

In 2013 is Muller na een wedstrijd in Frankrijk met spoed geopereerd. "De irritatie veroorzaakte een zwelling. In mijn geval ging het om een onderhuidse infectie. Die ging niet open en groeide tot de grootte van een golfbal. De infectie verspreidde zich over mijn benen en buik en ik werd meteen geopereerd. De artsen sneden de infectie open en het heeft vijf weken geduurd om te helen", aldus Muller.

Volgens gynaecoloog Katrien De Maeyer van het AZ Monica in Deurne heeft Jasmijn Muller een reguliere onderhuidse infectie opgelopen die zich voordeed in de schaamlip. "Je kan over heel het lichaam een onderhuidse infectie oplopen, die zich kan verspreiden over het lichaam. Ik vermoed dat dat haar overkomen is", aldus De Maeyer. Zelf is De Maeyer nog nooit geconfronteerd met de specifieke aandoening aan de schaamlippen.

Beluister de getuigenis van Jasmijn Muller in "Nieuwe feiten" hier:

Meest gelezen