Videospeler inladen...

EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans: "Andere landen meekrijgen dankzij onze Green Deal" 

Op de klimaatconferentie in Madrid heeft Europees Commissaris voor Klimaat Frans Timmermans het belang geschetst van een krachtig Europees klimaatbeleid.  Beluister hier een langere versie van het gesprek dat onze reporter Ann De Bie met hem had: "Mijn boodschap voor de jongeren is: ga door, want dankzij jullie hebben we o.a. de Green Deal kunnen maken, en volg ons met de concrete voorstellen die we doen." 

De Europese Unie gaat volop voor veel scherpere doelstellingen dan wat de voorbije jaren op tafel lag: tot 55 procent minder CO2 tegen 2030, en klimaatneutraal tegen 2050. De Nederlander Frans Timmermans, de nieuwe Europees Commissaris voor Klimaat, is het Europese plan komen verdedigen in Madrid, en hoopt dat hij zo andere landen over de streep kan trekken om ook hun nek uit te steken, en scherpere klimaatdoelen te stellen. 

"Er zijn wat aarzelingen gekomen de laatste jaren door het gedrag van de Verenigde Staten, ook in China. Ik wil laten zien dat Europa niet aarzelt, en ik merk dat het effect heeft. De Canadezen zeggen me 'wij willen dat eigenlijk ook, klimaatneutraal zijn in 2050', en andere landen als Chili, Argentinië en Colombia maken dezelfde opmerking, en de Chinezen openen weer de dialoog om vooruitgang te maken." 

Ik wil laten zien dat Europa niet aarzelt, en ik merk dat het effect heeft

Timmermans hoopt dat de conferentie niet verzandt in technische discussies. "Ik maak me een beetje zorgen, want als we hier te veel in de techniek duiken, verliezen we het zicht op ons uiteindelijke doel (de opwarming "ruim onder de 2 graden" houden, zoals het klimaatakkoord van Parijs voorschrijft, red.). Het is mijn taak hier om de mensen bij dat doel te houden." 

Timmermans spoort de jongeren aan om mee te gaan in de Europese Green Deal: "We hebben die dankzij hen kunnen maken. Anders zou die er niet eens zijn." En hij had nog een boodschap voor de klimaatjongeren: "Volg ons met de concrete voorstellen die we doen, help ons ze nog beter te maken. En dan kunnen wij laten dat we die wetten en die voorstellen in realiteit omzetten." 

Ik maak me een beetje zorgen. Hopelijk gaat het niet te veel over technische dingen. We moeten het einddoel voor ogen houden

Meest gelezen