Greenpeace roept Europa met spandoeken op om ambitieus te zijn in klimaatbeleid 

Greenpeace voert vanochtend met 29 klimmers actie aan het gebouw van de Europese Raad in Brussel. Ze bedekken het gebouw met spandoeken met rode en gele vlammen. De milieuorganisatie vraagt de Europese leiders ambitieus te zijn in het uitvoeren van hun klimaatbeleid, niet enkel op lange termijn, maar ook op kortere termijn. Vandaag en morgen vindt in Brussel een Europese top plaats. 

De Europese Commissie heeft gisteren haar plan voorgesteld voor de strijd tegen klimaatverandering tot 2050. In maart wil de commissie een "klimaatwet" opstellen die vastlegt dat Europa netto geen CO2 meer mag uitstoten vanaf 2050.  De lidstaten zullen zich vandaag en morgen uitspreken over die doelstelling tijdens een Europese top, die wordt geleid door Charles Michel, de voormalige premier van België.   

Vanochtend zijn er in Brussel al ruim 60 actievoerders van Greenpeace uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Slovakije en Zwitersland. "Er zijn momenteel 29 klimmers op het gebouw van de Europese Raad geklommen", zegt woordvoerder Joeri Thijs. "Zij gaan hier vandaag -en hopelijk ook morgen- actievoeren omdat vandaag en morgen de Europese ministers hier in Brussel vergaderen over ons klimaatbeleid en over hoe ambitieus Europa dat klimaatprobleem de komende decennia en op kortere termijn wil aanpakken." Het gebouw wordt bedekt met gigantische spandoeken met rode en gele vlammen. Hiermee wil Greenpeace aandacht vragen voor de "klimaatnoodtoestand". 

Greenpeace grijpt dit moment ook omdat momenteel in Madrid ook de laatste week van de VN-klimaatconferentie bezig is. "We merken dat heel veel andere grote vervuilers, zoals China en Brazilië, heel hard in de richting van Europa kijken en ook leiderschap verwachten van Europa in de aanpak van dat klimaatprobleem." 

Volgens Greenpeace moet Europa die leidersrol duidelijk opnemen en niet enkel op lange termijn, maar ook op korte termijn. "Dat doe je vooral door ambitieus je eigen huiswerk te maken en dat mee te nemen naar internationale klimaatonderhandelingen", zegt Joeri Thijs. "Vandaag en morgen vergaderen de ministers over hoe ambitieus wij onze uitstoot naar beneden gaan halen. We spreken over klimaatneutraal worden als Europa tegen 2050, maar wij vinden dat het even belangrijk is om ook naar die korte termijn te kijken, want volgend jaar ten laatste wordt verwacht dat alle grote vervuilers, en dus ook Europa, met nieuwe klimaatplannen naar die internationale klimaatonderhandelingen komen die aantonen dat we op weg zijn om die beloftes van het klimaatakkoord van Parijs (in 2015, red.) te halen. En met wat vandaag op tafel ligt, ook hier bij ons in België, maken we dat niet waar."

Meest gelezen