Europees Parlementslid Van Overtveldt (N-VA): "Europese klimaatplannen zijn luchtkastelen, financieel niet onderbouwd"

"Het klimaatplan van de Europese Commissie is gebouwd op luchtkastelen en is financieel niet onderbouwd." Dat zegt Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Liever minder ambitie, maar wel concreet."

De Europese Commissie stelde gisterenmiddag haar Green Deal voor, haar plan om de klimaatverandering aan te pakken tot 2050. Concreet wil de Commissie tegen 2050 netto geen CO2 meer uitstoten in Europa. Om dat te behalen, moeten ook de tussentijdse doelstellingen naar omhoog. Tegen 2030 zou er niet 40 procent minder CO2 moeten worden uitgestoten, maar wel 50 tot 55.

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) reageerde gisteren meteen door te zeggen dat ze niet zeker is of die nieuwe doelstellingen "haalbaar en betaalbaar" zijn. Het Vlaamse klimaatplan streeft naar een vermindering van 32,6 procent tegen 2030, een heel stuk minder, dus. Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans reageerde niet enthousiast.

"Demir heeft gelijk", zegt Europees Parlementslid - en partijgenoot van Demir - Van Overtveldt. "Het is nu stilaan welletjes geweest met het opbod van 40, 50 of 55 procent CO2-vermindering. Het plan zoals het gisteren in het parlement is voorgesteld blijft bijzonder vaag. Het wordt hoog tijd voor concrete en betaalbare maatregelen."

Volgens Van Overtveldt zijn de plannen van Timmermans gebaseerd op "luchtkastelen". "De plannen zijn financieel niet onderbouwd en missen geloofwaardigheid. Om een voorbeeld te geven: het totale Europese jaarbudget is 160 tot 170 miljard euro. Voor dit plan alleen wordt er gesproken over 260 tot 270 miljard euro. Hoe gaan ze dat betalen? Dat wordt nergens uitgelegd. Wie op basis daarvan anderen de les komt lezen (hij verwijst naar de reactie van Timmermans op de uitspraken van Demir, red.) schiet zijn doel ver voorbij."

"Het Vlaamse klimaatplan gaat naar een CO2-vermindering van 32 tot 33 procent, maar het is wel concreet. Liever minder ambitie met concrete maatregelen, dan allerhande ambities die alle richtingen uitschieten en niet duidelijk zijn."

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) gaat dan weer in de verdediging van Timmermans. "Je hoort het, Zuhal Demir. De Vlaamse regering zal toch voor wat meer 'resultaat resultaat resultaat' moeten gaan", schrijft ze op Twitter. 

Meest gelezen