Kazerne Dossin weigert prijsuitreiking Pax Christi omdat laureaat "gevoelig" zou liggen bij Joodse gemeenschap

Een prijsuitreiking van vredesorganisatie Pax Christi die vanavond had moeten plaatsvinden in Kazerne Dossin in Mechelen, is in allerijl verhuisd naar de Predikherenbibliotheek vlakbij omdat Kazerne Dossin plots geen toestemming meer gaf voor het evenement. Dat meldt de voorzitter van Pax Christi op Facebook en Kazerne Dossin bevestigt het nieuws. Een van de laureaten zou "gevoelig liggen bij een deel van de Joodse gemeenschap".

Pax Christi Vlaanderen reikt jaarlijks de titel "Ambassadeur voor de vrede" uit aan twee personen of organisaties voor hun "volgehouden inspanningen voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten". Dit jaar gaat de 20e editie van de prijs naar enerzijds Artsen Zonder Grenzen en anderzijds Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans. De winnaars werden al op 24 oktober bekendgemaakt, maar de eigenlijke prijsuitreiking zou vanavond plaatsvinden in Kazerne Dossin.

De raad van bestuur van Kazerne Dossin stak daar deze middag echter op het allerlaatste moment een stokje voor. "Een van de laureaten, Brigitte Herremans, ligt blijkbaar gevoelig bij een deel van de Joodse gemeenschap", klinkt het bij het memoriaal en museum rond de Holocaust en mensenrechten. "Het beslissingsproces heeft jammer genoeg lang geduurd."

De Joodse koepelorganisatie CCOJB laat vanavond weten de beslissing toe te juichen en heeft het over een "beschamend evenement". Volgens de koepelorganisatie heeft Herremans "gesuggereerd dat de Joden het antisemitisme overdrijven als afleidingsmanoeuvre voor wandaden van Israël". Dat zij uitgerekend in Kazerne Dossin een prijs zou krijgen, noemt het CCOJB "extreem choquerend".

Meest gelezen