Videospeler inladen...

Leuven, Gent en Brugge roepen Poolse ambassadeur op het matje over "homovrije zones"

Leuven, Gent en Brugge roepen de Poolse ambassadeur op het matje.  Eind vorige maand lieten verschillende Poolse steden en gemeenten weten zones te willen creëren waar holebi's en transgenders niet welkom zijn. De drie Vlaamse steden zijn gechoqueerd over de houding van de Polen.

Afgelopen weken werd duidelijk dat de Poolse regering gemeenten en provincies aanmoedigt om LGBT-vrije zones te creëren (LBTG is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel) en transgender).

Al 87 lokale Poolse besturen (gemeenten, provincies en regio's) hebben hun wet aangepast en zichzelf "holebi- en trans-vrij" verklaard. Bovendien hingen al verschillende restaurants en hotels de voorbije tijd LGBT-verbodstickers uit. Holebi's en transgenders worden niet vervolgd in Polen, maar ze zijn dus niet overal welkom.

Burgers moeten zichzelf kunnen zijn

Schepen voor Gelijke Kansen van Leuven Lies Corneillie (Groen) is ontzet over de berichten uit Polen. "Wij als steden, waar we mensenrechten en dus ook rechten van holebi's, hoog in het vaandel dragen, vinden het belangrijk om ons te laten horen", zegt Corneillie. "We willen er niet alleen over waken dat onze eigen inwoners zichzelf kunnen zijn, we vinden het ook onze plicht om van ons te laten horen als dat in andere steden niet zou kunnen. Daarom gaan we samen met Brugge en Gent de Poolse ambassadeur vragen om hierrond actie te ondernemen".

We hopen dat er aan die mensenrechtenschending een einde komt

Lies Corneillie, schepen van Gelijke Kansen Leuven

Corneillie hoopt dat  vele andere steden en gemeenten hun voorbeeld zullen volgen om zo de druk op te voeren. De drie steden die nu die brief schrijven zijn lid van het Rainbow Cities Network, een Europees netwerk. "We hopen dat er dus veel andere Europese steden gaan reageren en dat die druk in Polen tot discussie zal leiden", zegt Corneillie. "We hopen uiteraard dat er een halt komt aan die LGBT-vrije zones en dat er geen stickers op de deuren van cafés komen te hangen, waar holebi's niet welkom zijn. We hopen dat er aan die mensenrechtenschending een einde komt."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen