Man uit Heusden, bij Gent, krijgt (onterecht) honderden haatberichten na viraal fietser-truckerfilmpje

Carl Maegerman uit Heusden, bij Gent, is de voorbije dagen overspoeld met haatberichten nadat hij onterecht aangeduid werd als "de onverdraagzame fietser" uit een filmpje dat vorige week viraal ging. In dat filmpje zie je een fietser tekeer gaan tegen een vrachtwagenchauffeur omdat die geen plaats wil maken voor hem. Heel wat Facebookgebruikers verwarden Maegerman met de fietser uit het filmpje en sindsdien wordt hij bestookt met scheldpartijen en worden ook zijn dochters lastiggevallen.

Carl Maegerman uit Heusden bij Gent is het slachtoffer geworden van fake news. Hij werd ten onrechte aangewezen als de "onverdraagzame" fietser uit een filmpje dat al een week de ronde doet op het internet. Sindsdien kreeg hij honderden haatberichten over zich heen. In het filmpje zie je een fietser die zich behoorlijk kwaad maakt op een vrachtwagenchauffeur omdat die geen plaats wil maken voor de fietser. Beiden rijden op een smalle weg en moeten elkaar kruisen. De fietser houdt de vrachtwagen staande en eist dat die in de onverharde berm rijdt zodat hij als fietser een meter de ruimte heeft om te passeren. Dat is volgens de fietser zijn recht. Opvallend: de feiten speelden zich af in Antwerpen en Maegerman woont in Oost-Vlaanderen.

Fietser verdedigd op Facebook

Heel wat mensen vinden dat de fietser te ver gaat, maar Maegerman had op Facebook de verdediging van de man op zich genomen. " Ik vond het onterecht dat die mens zoveel shit naar zijn hoofd kreeg en dan heb ik een reactie geplaatst ter verdediging van de fietser", vertelt Maegerman. Hij vond dat mensen te snel waren met oordelen omdat alleen de ruzie tussen de fietser en de vrachtwagenchauffeur gefilmd werd. Wat eraan vooraf ging werd niet gefilmd, dus weten we niet waarom die fietser zo kwaad werd, vindt Maegerman. "Misschien reed die vrachtwagen wel te snel en is die fietser hevig geschrokken". Die verdediging moet een gebruiker van Facebook in het verkeerde keelgat zijn geschoten want even later werd de profielfoto van Maegerman gebruikt om hem aan te duiden als de fietser uit het filmpje.

Hek van de dam: overspoeld met haatberichten

Eens het valse bericht gelanceerd werd, was er geen stoppen meer aan. Maegerman kreeg via Facebook en Messenger honderden haatberichten en valse vriendschapsverzoeken. Ook zijn dochters werden lastiggevallen. Zij kregen berichten dat hun vader verkozen was tot lul van het jaar en andere ongein. Het werd zo erg dat Maegerman zijn account op Facebook stopzette, hoewel hij als leerkracht ICT zelf les geeft over sociale media. "Ik heb gewoon alles moeten verwijderen, want het was niet meer te stoppen. Ik heb nu echt aan den lijve ondervonden wat fake news is en wat dat kan teweegbrengen. Dat is een vuurtje, men steekt dat aan, men ruikt precies bloed, en het is vertrokken".

Asociale media

Maegerman was als lesgever al een koele minnaar van sociale media, maar deze ervaring heeft hem helemaal doen afkeren van het medium. "Ik ben nu weg van Facebook  en mij zien ze daar niet meer terug, ook al maakt dat het lesgeven misschien moeilijker". Hij was eerst nog van plan om een anoniem account aan te maken onder de naam "Pipo de Clown", met een bloemetje als profielfoto, maar dat aanvaardt Facebook niet.

Carl Maegerman
Didier Verbaere
kasto80

Meest gelezen