Videospeler inladen...

Minister Bart Somers (Open VLD) plaatst Al Ihsaan-moskee in Leuven onder verhoogd toezicht

De Al Ihsaan-moskee behoudt haar erkenning, maar wordt extra in de gaten gehouden. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers (Open VLD) beslist. Hij doet dat nadat eerder ex-minister Homans (N-VA) een onderzoek tegen de moskee had opgestart, omdat die volgens haar gelinkt was aan het salafisme, een fundamentalistische strekking binnen de islam. 

Afgelopen zomer begon toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een procedure tot opheffing van de erkenning van de lokale islamitische geloofsgemeenschap Al Ihsaan in Wilsele, Leuven. Ze deed dat omdat uit haar informatie bleek dat de moskee gelinkt was aan onderwijsactiviteiten van een salafistische vereniging, die mogelijk een risico vormde op de verspreiding van extremisme, zo klonk het toen.

Haar opvolger, huidig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), heeft nu beslist om de moskee onder verhoogd toezicht te plaatsen. Haar erkenning verliest de moskee evenwel niet.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat niet de imam, zoals eerst gedacht, maar wel de vertaler van de vrijdagpreek verantwoordelijk was voor de salafistische invloed binnen de moskee. De man organiseerde lessen en lezingen die een probleem vormden op het vlak van extremisme. Maar sinds februari van dit jaar is hij niet meer actief binnen de moskee. De moskee heeft in de hele zaak wel niet transparant en duidelijk genoeg gecommuniceerd, vindt minister Somers. Daarom zal ze nu extra in de gaten worden gehouden. De minister vraagt meer transparantie, en om elk incident proactief te melden. Daarnaast vraagt hij ook aan de stad Leuven en de Moslimexecutieve om de werking van de moskee nauw in de gaten te houden en daarover elk half jaar te rapporteren.

Informatiedienst voor geloofsgemeenschappen

Intussen werkt minister Somers aan een informatiedienst voor geloofsgemeenschappen. Die moet alle nuttige informatie continu verzamelen.

Ook de regels rond de erkenning voor geloofsgemeenschappen wil de minister anders zien. Nu is er maar één sanctie mogelijk, namelijk het afnemen van de erkenning. De minister wil bekijken of er ook andere sancties mogelijk zijn.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen