Nederlands beveiligingsbedrijf waarschuwt voor fraude met laadpassen voor elektrische wagens

Laadpassen die nodig zijn om elektrische wagens op te laden aan openbare laadpalen, zijn heel makkelijk na te maken. Dat heeft een Nederlands beveiligingsbedrijf in een filmpje aangetoond. Omdat alle laadpassen in Europa gemaakt zijn volgens dezelfde Europese standaard, kunnen ook Belgische laadpassen eenvoudig vervalst worden. 

Een medewerker van het Nederlandse beveiligingsbedrijf ESET toont in een filmpje op de website van de Nederlandse omroep NOS hoe de digitale code van een laadpas eenvoudig te kopiëren valt. Het enige wat hij nodig heeft is een smartphone, een speciale app en een lege kaart waarop hij de code kan overschrijven.  

Regels van Europa

In België zijn er 10 bedrijven die laadpassen uitgeven. Bij Eneco zeggen ze van het probleem op de hoogte te zijn. "Laadpassen zijn inderdaad slecht beveiligd. Maar ons treft geen schuld, omdat we alleen maar de regels van Europa volgen", zegt woordvoerder Mark Van Hamme.

"Samen met collega's hebben we al aangedrongen om nieuwe technieken te mogen gebruiken. Al moet ik toegeven dat we nog nooit een geval van fraude hebben gehad. Wij hebben een computerprogramma dat alle transacties beheert en onregelmatigheden opspoort. Dus wij houden alles nauwlettend in de gaten."    

"Weinig geld mee te verdienen"

Jochen De Smet, voorzitter van koepelvereniging AVERE Belgium, bevestigt dat de laadpassen makkelijk kunnen worden nagemaakt. Toch relativeert hij het probleem. "Wie zijn wagen oplaadt, betaalt per laadbeurt gemiddeld 5 tot 6 euro. Met een vervalste laadpas valt dus weinig geld te verdienen. "

De Smet denkt ook dat het probleem over een paar jaar vanzelf zal verdwijnen. "Momenteel wordt er volop gewerkt aan een systeem waarbij de wagen via de laadkabel rechtstreeks communiceert met de laadpaal. De laadpaal weet dan automatisch aan wie de factuur voor de laadbeurt verstuurd moet worden. Een laadpas zal niet langer nodig zijn."

Bedrijven zijn verantwoordelijk

De Smet zou het wel goed vinden als in afwachting laadpassen beter beveiligd zouden worden. Al hoeven autobestuurders die het slachtoffer worden van fraude met een laadpas niet meteen te wanhopen. De bedrijven die de laadpassen uitgeven zijn in principe verplicht de kosten van valse facturen op zich te nemen.   

Meest gelezen