Minerva Studio

Notarissen kloppen overuren nu deadline woonbonus nadert: "Voor aankopen zonder complicaties zal deadline gehaald worden"

De Vlaamse notarissen halen alles uit de kast om de aktes voor de aankoop van huizen nog voor het einde van het jaar te verlijden. Want als dat na nieuwjaar gebeurt, hebben de kopers geen recht meer op de woonbonus. De woonbonus is het gegeerde belastingvoordeel dat je krijgt als je een lening hebt lopen voor de aankoop van een huis. "We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen. En voor aankopen waarbij er geen complicaties zijn, zal de deadline gehaald worden," klinkt het bij De Inspecteur.

Het is alle hens aan dek bij de notarissen. In september kwam het bericht dat de Vlaamse woonbonus vanaf 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Heel veel mensen haastten zich om nog snel een huis te kopen zodat de aankoop nog voor het einde van het jaar rond zou zijn. Tot in de loop van november hebben mensen woningen gekocht. En de afhandeling van al die aankopen moet dus nog voor nieuwjaar definitief afgerond worden. 

Bart Van Opstal van notaris.be bevestigt dat het zware weken zijn voor de notarissen en hun medewerkers. "Al die aktes moeten nog ondertekend worden voor het einde van het jaar. Als je dat in cijfers wil zien, dan moet je rekenen dat het werkvolume tussen de 20 en 30% is toegenomen. Er zijn dus notarissen die tot 30% meer aktes verlijden. Dat is heel veel." 

"Dossiers zonder complicaties zullen normaal gezien wel afgewerkt worden"

De krappe deadline is niet alleen spannend voor de kopers maar ook voor de notarissen zelf. "We merken dat de informatie die we moeten binnenkrijgen van de verschillende administratieve diensten ook vertraging oploopt."

Het is dus echt wel een race tegen de tijd. En de notarissen moeten hun prioriteiten stellen. "We geven absolute voorrang aan de aankoop van woningen waarvan de kopers recht hebben op de woonbonus. Andere zaken zoals schenkingen of aankopen van vastgoed waar geen woonbonus aan verbonden is, stellen we zoveel mogelijk uit tot januari. We merken gelukkig wel dat mensen daar begrip voor hebben." 

Er is volgens Van Opstal ook een verschil tussen eenvoudige en complexe dossiers. "We merken dat de dossiers waarbij er geen complicaties zijn, zeker afgewerkt kunnen worden. Voor dossiers waarbij er extra moeilijkheden opduiken, kan dat anders uitdraaien. Denk bijvoorbeeld aan een pand waarbij er een lekkende stookolietank worden gevonden en waarbij de bodem verontreinigd is. We kunnen dat probleem oplossen maar misschien niet voor het einde van het jaar."

Het gevolg voor dat soort moeilijke dossiers is dan wel dat de kopers de woonbonus alsnog mislopen. "We proberen echt wel om iedereen te helpen. Maar we kunnen ook niet alle problemen binnen deze krappe termijn oplossen." 

Geen rust in januari

De notarissen zullen moe zijn tegen nieuwjaar. Maar de start van 2020 belooft ook heftig te worden. "We gaan dan geconfronteerd worden met alle dossiers die we nu noodgedwongen moeten laten liggen. Die mensen moeten we ook zo snel mogelijk helpen. Vakantie zit er dus niet meteen in." 

Meest gelezen