Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Huishoudhulp, een zwaar beroep? Artsen stellen maatregelen voor om werkomstandigheden te verbeteren

In een open brief klagen huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden aan van huishoudhulpen. De indieners vragen dat huishoudhulpen meer kwaliteitsvolle opleidingen krijgen, in wijkteams kunnen werken, en dat werkgevers een lijst met veilige huishoudproducten opstellen. 

In een open brief vraagt de groep Weerwerk, waarin huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren samen zitten, aandacht voor de zware werkomstandigheden van huishoudhulpen. "De meest recente studies van de VUB tonen dat de gezondheidsproblemen veel hoger liggen dan in andere sectoren: 82 procent van de huishoudhulpen heeft rugklachten, en evenveel huishoudhulpen klagen over spier- en gewrichtsproblemen", zegt huisarts en initiatiefnemer Egmont Ruelens. 

De producten waarmee huishoudhulpen werken, leveren andere risico's op: "Steeds vaker worden spuitbussen gebruikt, waarop de longen heviger reageren. Zulke agressieve producten tasten ook de huid aan, die kan irriteren", zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven), die de brief mee ondertekende.

Ook de mentale druk op huishoudhulpen valt niet te onderschatten. "Vaak moeten ze alleen werken, zonder collega's", zegt Godderis.  Daar speelt de tijdsdruk een rol "om zo veel mogelijk klanten op een korte tijd af te handelen", klaagt ook Ruelens aan. 

1 op 5 huishoudhulpen kreeg bovendien nooit een opleiding, en te "vaak gaan die opleidingen over hoe ze zo efficiënt mogelijk kunnen werken, eerder dan over veiligheid", zegt Ruelens.

De indieners komen met een reeks voorstellen:

  • Werkgevers zouden een lijst met goedgekeurde en veilige huishoudproducten kunnen aanbieden aan klanten. 
  • De gezondheidsproblemen van huishoudhulpen zouden stelselmatig moeten worden opgevolgd, vindt de groep, die hun klachten ook wil laten erkennen als "beroepsziektes". 
  • De groep stelt voor om teamwerk te introduceren, bijvoorbeeld op wijkniveau. Zo zouden huishoudhulpen samen het werk en de administratieve taken kunnen verdelen.
  • Opleidingen kunnen worden aangemoedigd met subsidies. "De overheid kan hierop toezien, bijvoorbeeld door het verstrekken van kwaliteits­certificaten aan dienstenchequebedrijven die goede en herhaalde opleiding aanbieden", leest de open brief. 

De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de overheid of bij werkgevers, maar ook bij de klanten van dienstenchequebedrijven, benadrukt Godderis. "Ga op zoek naar een lichte stofzuiger, kijk of je huishoudhulp geen zware dingen moet heffen", stelt de professor voor. 

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen