Studentenvereniging KVHV wordt geschorst na omstreden lezing van Jeff Hoeyberghs

De Gentse studentenvereniging KVHV wordt zeker twee maanden geschorst wegens de vrouwonvriendelijke lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Dat is vanavond beslist tijdens een stemming van het Politiek en Filosofisch Konvent (PFK), een koepel van studentenorganisaties aan de universiteit van Gent. Morgen buigt het bestuurscollege van de universiteit zich ook over de zaak.  Het KVHV wil zich niet distantiëren van de lezing.

De vrouwonterende lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, georganiseerd door het KVHV heeft deze week heel wat stof doen opwaaien. Ze heeft nu ook grote gevolgen voor de studentenvereniging die Hoeyberghs een podium gaf binnen de universiteit: het KVHV wordt twee maanden geschorst. Dat is vanavond beslist tijdens een stemming binnen het PFK, zegt PFK-voorzitter Koen Vanderschelden. 

Een motie voor de schorsing van het KVHV werd gesteund door een tweederdemeerderheid van de Algemene Vergadering van het PFK. Als de studentenvereniging zich niet distantieert van de lezing van Jeff Hoeyberghs én de video-opnames van de lezing niet offline haalt, wordt de schorsing met drie maanden verlengd.

Het KVHV laat via Facebook weten dat de studentenvereniging zich niet zal distantiëren van de lezing.  "Ten eerste hebben wij geen controle over de inhoud. (...) Ten tweede achtten wij het verplicht distantiëren als organisator een gevaarlijk precedent."

De schorsing houdt in dat het KVHV geen erkende activiteiten mag organiseren,  en geen lokalen of subsidies van de unief mag gebruiken.

Morgen buigt het bestuurscollege van de universiteit van Gent zich ook over de kwestie. Maar zowel het PFK als het bestuurscollege kan een studentenvereniging schorsen.

Meest gelezen