The Ocean Cleanup brengt voor het eerst plastic uit de oceaan aan land

The Ocean Cleanup heeft voor het eerst plastic uit de oceaan aan land gebracht. Het plastic zal verwerkt worden tot duurzame producten die verkocht zullen worden. De opbrengst wil The Ocean Cleanup investeren in nieuwe projecten. 

The Ocean Cleanup is de organisatie van de Nederlander Boyan Slat. Met een zelfbedachte techniek wil hij de oceanen plasticvrij maken. Een eerste proefmodel heeft dit jaar plastic gevangen in de Stille Oceaan. In een zone tussen de Amerikaanse staat Californië en het eiland Hawaï die bekend staat als de “Garbage Patch”, omdat er zoveel plastic en ander afval (garbage) in het water zit.   

Een deel van het plastic dat daar gevangen is, is intussen aan land gebracht. The Ocean Cleanup wil het plastic recycleren tot “attractieve, duurzame producten” die verkocht zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal het eerste product in september volgend jaar worden voorgesteld.

Echtheidscertificaat

Een organisatie die echtheidscertificaten uitreikt zal toezien op de oorsprong van de producten. Zo zullen de producten van The Ocean Cleanup het label “ocean plastic” dragen, als bewijs dat ze gemaakt zijn met plastic uit de oceaan. 

De taak van het eerste proefmodel (System 001) zit er intussen op. Het model moest aantonen dat de techniek om plastic te vangen werkt. Nu dat bewezen  is, is het tijd voor een nieuw proefmodel (System 002).  Dat model wordt gebouwd op ware schaal en zal in de loop van volgend jaar te water gaan. 

Het geld dat The Ocean Cleanup met de verkoop binnenhaalt, wil de organisatie investeren in nieuwe projecten. 

Bekijk hier een filmpje van The Ocean Cleanup over de eerste plastic vangst:

Meest gelezen