De structuurformule van vitamine D.
Public domain

VUB: vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Oudere mensen lijden vaak aan een chronische laaggradige ontsteking, wat allerlei negatieve gevolgen kan hebben. Uit een studie van een VUB-onderzoeksgroep is nu gebleken dat voedingssupplementen bestaande uit met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ervoor zorgen dat die ontstekingen niet erger worden. 

Een van de kenmerken van ouder worden is het optreden van een chronische laaggradige ontsteking. Deze lichte, maar chronische verhoging van ontstekingsstoffen in de bloedbaan ontstaat door verouderingsprocessen in het afweersysteem, toename in vetmassa en een sedentaire levensstijl. Een chronische laaggradige ontsteking versnelt het optreden van chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose, en dergelijke.

Een chronische laaggradige ontsteking heeft ook een invloed op de spierkracht en -massa, wat onder meer de kwetsbaarheid bij oudere mensen verhoogt. Daardoor vermindert hun zelfstandigheid. Het verhinderen of genezen van een chronische laaggradige ontsteking draagt daarom zeker bij tot gezond ouder worden of healthy ageing.

De VUB onderzoeksgroep Frailty in Ageing onder leiding van professor Ivan Bautmans heeft nu de effecten van voedingssupplementen op het immuunsysteem onderzocht.

Men diende 380 oudere mensen met beperkte mobiliteit 13 weken lang ofwel een placebo - een niet werkzaam 'pilletje' - toe ofwel voedingssupplementen:  met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten. Leucine is een zogenoemd essentieel aminozuur, wat betekent dat het niet in het menselijk lichaam wordt aangemaakt maar opgenomen moet worden uit de voeding.

De belangrijkste bevinding van de studie is dat het chronische ontstekingsprofiel steeg bij de oudere mensen die een placebo hadden gekregen, maar niet bij de mensen die het voedingssupplement toegediend kregen. Het voedingssupplement met vitamine D en leucine kon de stijging verhinderen.

Europese PROVIDE studie

Het onderzoek van Frailty in Ageing was een onderdeel van de Europese PROVIDE studie. Die studie doet onderzoek naar de effecten van voedingssupplementen met vitamine D en eiwitten bij minder mobiele oudere mensen.

Oudere mensen hebben namelijk vaak een tekort aan vitamine D en eiwitten. Vitamine D kan men vooral terugvinden in vette vissoorten, maar ze wordt ook aangemaakt na blootstelling aan UV-zonnestralen.

In de wintermaanden, wanneer er maar weinig natuurlijk zonlicht is, wordt een supplement van vitamine D vaak aangeraden. Eiwitten zijn onder meer te vinden in vlees, vis, gevogelte, melkproducten, eieren of peulvruchten en noten.

De PROVIDE studie heeft onder meer al aangetoond dat het toedienen van vitamine D en eiwitsupplementen een positieve invloed heeft op spiermassa bij oudere mensen.

De studie van de onderzoeksgroep is eerder dit jaar gepubliceerd in Ageing Clinical and Experimental Research. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Meest gelezen