"Samenwerken met Marcel in "Friends" was een echte teleurstelling"

25 jaar geleden introduceerde Ross zijn nieuwste kamergenoot in de tv-serie "Friends". Zijn naam was Marcel, een kapucijnaap met de witte kopvacht. Charmant op het eerste gezicht maar later bleek hij vooral ondeugend te zijn, al was het maar omdat hij nauwelijks zijn seksuele driften in toom kon houden. Het getuigde alvast van opmerkelijk acteertalent, daar Marcel gespeeld werd door 2 apen van het vrouwelijke geslacht, Monkey en Katie. Vooral voor die laatste was "Friends" de start van een mooie carrière in de entertainmentsector.

"The one with the monkey" was op 15 december 1994 het debuut van de aap die nog verschillende keren het leven van de 6 vrienden kwam opfleuren. Maar Marcels seksuele driften waren uiteindelijk te moeilijk om dragen en zo belandde Marcel uiteindelijk in de 'San Diego Zoo'. Er volgde later wel nog een emotionele reünie op de tonen van "The lion sleeps tonight", het lievelingsnummer van Marcel (zie fragment hier beneden). 

De rol van Marcel werd dus vertolkt door 2 apen, Monkey en Katie. Monkey werd ingezet voor de rustige scènes, bijvoorbeeld wanneer het dier op de schouder van Ross moest zitten, terwijl Katie de meer dynamische scènes voor haar rekening mocht nemen. Maar de samenwerking met de apen verliep niet altijd vlekkeloos. Vooral David Schwimmer, Ross Geller in de serie, was het dier snel beu.

David Schwimmer: "Ik haat dat dier. Ik wou dat hij dood was. Waarom? Omdat zijn trainers niet toelaten dat ik een emotionele band met het dier opbouw. Ze houden die aap altijd maar dichtbij zichzelf. ’t Is altijd van: ga op je plaats staan, doe je werk en raak het dier niet aan. Echt wel een teleurstelling hoor." (Entertainment Weekly, januari 1995)

Matt 'Joey' LeBlanc: "Ik vond die aap wel leuk. Ik hou van dieren en deze was heus wel 'cool'. Maar David was minder overtuigd. Hij had snel, omdat hij zo vaak met de aap moest samenwerken, het idee van: "Weeral met die?" Maar ik kon goed overweg met die aap.” (Jimmy Kimmel Live, maart 2019)

Matthew 'Chandler' Perry: "Marcel had een trainer die verschillende schrammen op zijn gezicht had. Hij schreeuwde de verschillende instructies naar het dier, terwijl we met de opnames bezig waren. Aanvankelijk verliep dat goed en voelden we ons ook oké met het dier naast ons. Uiteindelijk was het David die vroeg om het dier uit de serie te schrappen. Hij had dan ook de meeste scènes met Marcel en had zoiets van: "Ik wil toch liever samen met mensen acteren." Bovendien deed het dier overal zijn grote boodschap, tot in onze schoenen toe." (MediaVillage, september 2019)

Matt LeBlanc: "Op een gegeven moment klom de aap op het plafond en verdween. Het heeft zeker een half uur geduurd vooraleer hij terug naar beneden kwam, gelokt door meelwormen. Voor ons zat er niets anders op dan geduldig te wachten." (Jimmy Kimmel Live)

Ook al bleven beide apen werken in de entertainmentwereld - zo bevestigde Bob Dunn van het dierenasiel waar de apen verbleven in mei 2014 aan New York Post -, toch was het vooral Katie die de mooiste carrière wist uit te bouwen. Zo was ze te zien in de bioscoopfilm "Bruce Almighty" (zie fragment hier beneden) en de sitcom "30 rock".

Katie poseerde ook naast onder meer zangeres Ariana Grande en fotomodel Kendall Jenner (zie Instagrampost hier beneden). Bovendien was ze te zien in diverse reclamefilmpjes en trad ze op als mascotte van een Amerikaans baseballteam. Katie, van wie de leeftijd rond de 30 geschat wordt, zal ook te zien zijn in de nieuwe tv-serie "Y: The last man", waarvan de première in 2020 voorzien is. 

Meest gelezen