The Beatles-memorabilia geveild: kapotte zonnebril van John Lennon wordt onverwacht topstuk

Eén van de iconische zonnebrillen van John Lennon heeft 165.000 euro opgebracht op een veiling van Beatles-spullen in Londen. Veilinghuis Sotheby’s had de waarde van de zonnebril met ronde, groene glazen vooraf “maar” op een kleine 10.000 euro geschat. De bril werd onverwacht het topstuk van een veiling van 25 Beatles-loten.

Op een speciale veiling van Sotheby’s werden vandaag 25 spullen van The Beatles verkocht, gaande van gesigneerde foto’s, over hemden die door de Fab Four werden gedragen tot een stuur dat “waarschijnlijk uit de Jaguar van George Harrisson” kwam.

Sotheby’s dacht vooraf dat een tape met daarop een vroege opname van The Beatles, uit 1962, het topstuk van de themaveiling zou worden. Daarvan werd geschat dat die wel ruim 80.000 euro zou gaan. Uiteindelijk werd het omgerekend 75.000 euro.  (Lees verder onder de foto.)

AP1968

Tegen de verwachting van de veilingmeesters is, werd een kapotte zonnebril van John Lennon het topstuk van de veiling. De waarde van de groen getinte bril werd op zo’n 10.000 euro geschat. Maar uiteindelijk werd tijdens het bieden de prijs tot 165.000 euro opgedreven.

Lennon had de bril in 1966 gekregen, om mee te spelen in de film “How I won the war.” Twee jaar later vond een privéchauffeur van The Beatles de bril op de achterbank van zijn busje. Eén glas lag eruit en een arm van de bril was losgekomen. 

Toen de chauffeur John vroeg of hij de bril moest laten repareren, antwoordde de Beatle dat het niet nodig was omdat hij de bril enkel voor de show droeg. De chauffeur had de bril sindsdien bijgehouden. 

Meest gelezen