Van "Aardverschuiving" tot "Nightmare before Christmas": Zo reageren Britse kranten op overwinning Boris Johnson

De Britse kranten moesten zich voor hun koppen baseren op de exitpolls van gisteravond: grote winnaar Boris Johnson van de Conservatieve partij staat uiteraard op alle voorpagina's.  Al dan niet vergezeld van zijn jonge hond Dilyn die hij gisteren meenam naar het stembureau en die hij voor de camera's een dikke knuffel gaf nadat hij gestemd had.  De Conservatieve  partij behaalt een gigantische overwinning. Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn verliest dan weer zwaar.

The Daily Telegraph en The Times hebben het op hun voorpagina over een landslide, een aardverschuiving. "The Tories (de Conservatieve partij, red.) zijn op weg naar hun grootste overwinning sinds Thatcher in 1987" en "het slechtste resultaat voor de Labour Party in meer dan 80 jaar" zijn de ondertitels van The Times. 

Daily Express focust uiteraard ook op de winst voor Boris Johnson en richt de spot meteen weer op de brexit: "De Britse leeuw brult voor Boris en de brexit". "De wil van het volk zal eindelijk gerespecteerd worden, zegt de premier na zijn overwinning." 

The Guardian zit al volop in de kerstsfeer. Boven een foto waarop een man in kerstmanpak te zien is die gaat stemmen, staat de titel: "Exit poll voorspelt massale winst voor Johnson". 

Ook The Daily Mirror gaat zijn woordspeling al in de kerstsfeer zoeken en kopt "Nightmare before Xmas". Die nachtmerrie verwijst dan vooral naar de vernedering van de Labour Party van Jeremy Corbyn: "Slechtste resultaat sinds 1935 voor Labour".  In die krant staat ook een grote foto van Johnson met daarbij "Nightmare before Christmas". 

De populaire tabloid The Sun pakt traditiegetrouw uit met een woordspeling: "Carrie on Boris. Tory landslide... and Corbyn's on his bike", met daarbij een foto van Boris Johnson en zijn partner Carrie. Een duidelijke oproep van de tabloid om zijn plannen door te zetten na deze klinkende overwinning. 

Ook de Daily Mail heeft een enthousiast lachende Boris Johnson op de voorpagina met daarbij de titel "Rejoice! Boris set for thumping win" ("Verheug u. Boris op weg naar kolossale overwinning"). 

De krant titelt "Johnson unleashed", "Johnson vrijgelaten", een verwijzing naar het feit dat zijn verpletterende verkiezingsresultaat hem nu vrije baan geeft om zijn brexit- en andere plannen uit te voeren. 

De krant The Independent, die enkel nog online verschijnt, gaat niet mee in de hoera-stemming van de populaire kranten, maar toont een zwart silhouet van Boris Johnson, met daarbij: het populisme heeft gewonnen. ""Get brexit done" was een heel misleidende slogan", klinkt het. "Dit was de eerste post-waarheid-verkiezing (post truth election) en het zal niet de laatste zijn." 

Meest gelezen