Videospeler inladen...

Chemische sector steunt Vlaamse en Europese klimaatplannen, maar "wie gaat dat betalen?"

De chemische sector in ons land steunt de ambities van het Vlaamse klimaatplan én van de Europese Green Deal, maar de sector heeft ook vragen. Want de nodige technologie is er nog niet. En vooral: wie gaat dat betalen? Want Europa legt wel 100 miljard opzij om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, maar daar is de chemische industrie niet van onder de indruk: “Ik denk dat dat peanuts is.”

Het Vlaamse klimaatplan krijgt goede punten van Essenscia, de sectorfederatie van de chemische industrie, die goed vertegenwoordigd is in de haven van Antwerpen. Vlaanderen wil de CO2-uitstoot tegen 2030 met 32,6% verminderen. Dat is minder dan Europa wil – 35% - maar Frank Beckx van Essenscia ziet het in “De markt” op Eén anders: “Er zijn eindelijk ook maatregelen én die zijn becijferd. Het is de verdienste van de Vlaamse regering dat zij eerlijk gecommuniceerd heeft.”

Is Europa dan niet eerlijk? De Europese Green Deal wil een klimaatneutraal Europa tegen 2050. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot tegen dan volledig gecompenseerd moet worden, bijvoorbeeld door elders emissierechten te kopen. Frank Beckx heeft bedenkingen bij de haalbaarheid: “Vandaag hebben we de technologie niet in handen en we weten niet wat andere werelddelen gaan doen. Europa hanteert de omgekeerde wereld: het gaat de ambities vastleggen, maar spreekt niet over de concrete maatregelen en niet over wie dat gaat betalen.”

100 miljard om klimaatneutraal te zijn tegen 2050? “Peanuts”

Maar Europa legt toch 100 miljard euro opzij om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn? Frank Becks is niet onder de indruk: ”100 miljard lijkt bijzonder veel, maar ik denk dat dat dat eerlijk gezegd peanuts is. We gaan heel veel moeten investeren  en het is niet omdat men een klimaatwet uitvaardigt, dat er meteen innovaties beschikbaar zijn.”

Eigenlijk gaan we veel meer energie nodig hebben

De chemische industrie is een notoire grootverbruiker van energie en dat zal de komende jaren – paradoxaal genoeg – niet veranderen, zegt Frank Beckx: “Iedereen denkt: je gaat minder energie verbruiken. Maar eigenlijk gaan we veel meer energie nodig hebben. Als we onze processen willen elektrificeren (nu op gas), CO2 capteren en terug inzetten in de economie, dat alles heeft zeer veel energie nodig en vandaag weten we echt niet hoe we dat gaan doen.”

De chemische industrie ziet tegelijk wel kansen, om aan technologische innovatie te werken bijvoorbeeld of om efficiënter te produceren, “Maar het vastpinnen op die deadline van 2050 lijkt mij zeer moeilijk. Volgende week kondigen acht bedrijven in de haven van Antwerpen aan dat ze een infrastructuurstudie gaan doen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we miljoenen ton CO2 uit de lucht halen? Maar vandaag zeggen dat die ambitie haalbaar is, dat kunnen we niet.”

Bekijk hier het gesprek met Frank Beckx van Essenscia in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen