Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Europees president Michel: "Handelsakkoord met VK moet niet per se afgerond zijn tegen eind 2020"

Nu er waarschijnlijk snel een brexit komt – vóór de deadline van  31 januari  – moet er ook snel een handelsakkoord worden gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat zou tegen eind 2020 moeten zijn afgerond, want dan loopt de overgangsperiode af. Maar de Europese leiders lieten na afloop van de Europese top verstaan dat die deadline voor hen niet heilig is.

"De onderhandelingen moeten niet tegen elke prijs worden afgerond tegen eind 2020. We kunnen dat pas doen als we het resultaat evenwichtig vinden en als het akkoord rekening houdt met ieders bezorgdheden", aldus de voorzitter van de Europese raad Charles Michel. "Die kalender is extreem ambitieus", vervolledigde commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

"Geen tarieven, geen quota, geen dumping"

Von der Leyen gaf duidelijk aan wat ze van dat handelsakkoord verwacht: "Wij willen geen tarieven, geen quota's en geen dumping."

Het gaat trouwens niet alleen om een handelsakkoord, zei von der Leyen. "We spreken ook over onderwijs, transport, visserij. Op veel domeinen moet er worden onderhandeld."

De Finse premier Sanna Marin met de Franse president Emmanuel Macron
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Macron waarschuwt

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Britse premier Boris Johnson om niet te veel regels te veranderen, eenmaal hij uit de EU gestapt is. "Ik denk niet dat je een goede relatie kunt hebben met de Europese eenheidsmarkt als de regels substantieel verschillen op klimaat-, milieu-, economisch of sociaal vlak."

Macron roept het verenigd Koninkrijk op om geen "deloyale concurrent te worden".

Duitse bondskanselier Angela Merkel
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Merkel: nieuwe concurrent

Volgens bondskanselier Angela Merkel krijgt de Europese Unie er na de brexit wel degelijk een concurrent bij, en dat "bij de deur". Dat zal volgens haar een stimulans zijn "om sneller beslissingen te nemen".

Merkel roept de Britten op om de rechten van 3,5 miljoen Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, te respecteren.

Meest gelezen