AFP or licensors

Ex-premier van regime Bouteflika wordt nieuwe president Algerije

In Algerije is de vroegere premier Abdelmadjid Tebboune verkozen tot nieuwe president. Hij haalde bijna 60 procent, maar slechts 40 procent van de Algerijnen ging stemmen. Net als de andere vier presidentskandidaten heeft Tebboune nauwe banden met het regime van ex-president Abdelaziz Bouteflika. Die moest onlangs na 20 jaar opstappen onder druk van massale straatprotesten. Maar demonstranten en oppositie zien ook deze verkiezingen als een schijnvertoning.

Abdelmadjid Tebboune haalde bij de verkiezingen gisteren 58,15 procent van de stemmen. Genoeg dus om al in de eerste ronde verkozen te worden. De verkiezingen waren erg omstreden. Slechts 39,83 procent van de Algerijnen ging stemmen.

Tebboune is 74 en was de voorbije twintig jaar verschillende keren minister onder president Bouteflika. Hij was ook een korte periode premier. Tebboune was een van de vijf kandidaten die toegelaten waren om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Alle vijf hebben ze banden met het regime van Bouteflika, die begin april opstapte na massale straatprotesten.

De verkiezingen werden dan ook ontsierd door protesten en verschillende kiesbureaus werden overhoop gehaald. De regering hoopt dat de verkiezing van een nieuwe president een einde kan maken aan de maandenlange protesten in Algerije. Maar de oppositie beschouwt de verkiezingen als een schijnvertoning en zal vermoedelijk blijven protesteren tegen de regering.

Zelf heeft de kersverse president in zijn eerste toespraak gezegd dat hij gesprekken zal opstarten om een nieuwe grondwet op te stellen, waarover een referendum zal gehouden worden. Tebboune beloofde om "een pagina om te slaan" voor Algerije.

Meest gelezen