Alexander Dumarey

"Domaine d'Ardenne" van Koninklijke Schenking niet langer duurzaam bos

Er wroeten te veel everzwijnen en er knabbelen te veel herten in de bossen van de Koninklijke Schenking in de Ardennen. De overpopulatie leidt tot zoveel ecologische schade, dat de beheerders van de erfenis van Leopold II hun keurmerk voor duurzaam bosbeheer (PEFC) verloren. Een zeer uitzonderlijke beslissing. De lucratieve lokroep van de jacht eist bovendien nog meer slachtoffers in de regio.

Het Ardense patrimonium van de Koninklijke Schenking is 6.781 ha groot en ligt verspreid over vier gemeentes. Maar liefst één derde van de ‘kajakgemeente’ Houyet is in handen van de Schenking, voor de rest liggen de bossen en gronden vooral in Rochefort en in mindere mate verspreid over Beauraing en Ciney. Het gros van het "Domaine d’Ardenne" bestaat uit bijna 5.000 ha (tot voor kort dus duurzaam gecertificeerd) bos.

Het gaat daarbij vooral om eikenbossen, maar ook naaldwouden. De Koninklijke Schenking is dan ook geen kleine publieke speler die hout produceert. Enkel het Waals Gewest en vijf Ardense gemeenten bezitten meer publiek bos, zegt de certificeringsinstantie PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Recordopbrengst

De houtkap is een stevige bron van inkomsten voor de Koninklijke Schenking. In 2018 werd een recordopbrengst van 1,52 miljoen euro geboekt uit de verkoop van hout. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Toen bracht de verkoop van hout ruim 860.000 euro op. Deze houtkap leverde vorig jaar ruim een vijfde van alle inkomsten van de Koninklijke Schenking. Maar die inkomsten staan onder druk, nu de Koninklijke Schenking haar keurmerk voor duurzaam bosbeheer verloor.

PEFC, de ngo die actief is in de certificatie van duurzaam bosbeheer, besliste deze week dat de Koninklijke Schenking haar keurmerk voor één jaar verliest. De maatregel is zeer uitzonderlijk. “We moeten dat soort beslissing minder dan één keer per jaar nemen”, klinkt het bij de keuringsinstantie. “We stellen vast dat het bos al jaren niet meer herstelt”, zegt een betrokkene.

Het is nog maar de tweede keer dat een publieke overheid, want de Koninklijke Schenking is een autonome openbare instelling, haar certificaat verliest. Wellin, de Luxemburgse gemeente die haar keurmerk opnieuw kwijt is, had in 2009 al de twijfelachtige eer om als eerste Europese gemeente het duurzaamheidslabel te verliezen.

Alexander Dumarey

Het bericht kwam tot stand door een samenwerking van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS.

Meest gelezen