Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA) reageert op uitspraken Magnette: "PS wil absoluut niet met N-VA regeren"

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt dat zijn partij N-VA wel wil blijven praten over de vorming van een federale regering. Hij reageerde in "De ochtend" op Radio 1 op de uitspraken van voormalig informateur Paul Magnette (PS). Hij zei gisteren dat partijvoorzitter Bart De Wever "geen verantwoordelijkheid wil nemen". Jambon legt de bal terug in het kamp van de PS:  "Bart De Wever heeft de hand uitgestoken om informateur te zijn. Ik ontcijfer dit zo: "PS wil absoluut niet met N-VA regeren." 

Het vormen van een federale regering verloopt moeizaam en dat het water tussen PS, aan Franstalige kant, en N-VA, aan Vlaamse kant, erg diep is, blijkt eens te meer na uitspraken die ex-informateur Paul Magnette gisteren deed. Op de RTBF zei hij: "Bart De Wever wil geen verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft hij de bedreigingen en provocaties opgevoerd. Ik betreur dat omdat de politiek beter verdient." 

Vlaams minister-president Jan Jambon, partijgenoot van Bart De Wever, reageerde vanochtend op de uitspraken van Magnette in "De ochtend" op Radio 1.  Hij heeft een heel andere lezing van de situatie. 

Volgens Jambon stuurt N-VA er helemaal niet op aan om uitgesloten te worden van regeringsdeelname op federaal niveau. "Wij zijn nu al heel de periode constructief geweest. Bart De Wever heeft de hand uitgestoken om de taak van informateur op zich te nemen. Ik denk dat je de uitspraken van Magnette zo moet decoderen: de PS wil absoluut niet met N-VA regeren, zo lees ik dat. De PS moet dan maar bekijken of ze een andere coalitie op gang krijgen. Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen."

"Ik heb het Vlaamse regeerakkoord onderhandeld en daarna het verkiezingsprogramma van N-VA ernaast gehouden", gaat Jambon verder. "We hebben daar ook toegevingen gedaan om tot een akkoord te komen. Op het einde komt de evaluatie. Wat dit akkoord inhoudt, kunnen we daar iets mee? De evaluatie maken, kan pas als je onderhandeld hebt. Maar er moet natuurlijk nog wijn blijven nadat je er een scheutje water bij gedaan hebt."

Als N-VA federaal verantwoordelijkheid wil nemen, was het van De Wever dan wel verstandig om scherpe uitspraken te doen over de Franstaligen en de nota van informateur Magnette? "Als je de nota-Magnette bekijkt, dan wordt de factuur naar ondernemend Vlaanderen geschoven en zijn de baten voor het kiespubliek van de PS in Wallonië", reageert Jambon daarop. "Het is moeilijk om op zo’n basis een akkoord te sluiten. We moeten het regeerakkoord wel kunnen verdedigen, ik neem aan dat dat voor elke partij zo is die rond de tafel gaat zitten. Je wil voldoende elementen van je programma terugvinden die het de moeite waard maken om deel te nemen. We zijn er nu ook toe bereid, maar niet te allen prijze."

Ook voor Jambon is het moeilijk om in te schatten of de formule paars-geel nog een kans maakt. "Er ligt geen gemakkelijke formule op tafel nu. Voor paars-groen is er ook een partij die er intern veel moeilijkheden mee heeft (Open VLD, red.). Er is geen eenvoudige formule, maar we zijn wel bereid om te onderhandelen en te kijken of er een akkoord kan gemaakt worden waar voldoende eten en drinken in zit voor de N-VA-achterban." 

Beluister het gesprek met Jan Jambon in "De ochtend" over de federale regeringsformatie: 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen