Kerstsfeer in Leuven of Egyptische schatten? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Kerst in Leuven

Dubbel feest in Leuven: op zaterdag zal het Groot Begijnhof vanaf 17 uur verlicht worden door duizenden kaarsen. U kunt er gratis rondwandelen, begeleid door beiaard en koor.

De beiaardier klopt overuren, want op zondagmiddag is er ook een gratis concert op de site van Abdij van Park. Kerstmis valt vroeg dit jaar, want de hele dag valt er wat te beleven op en rond de abdij. U kunt het nieuwe brouwsel van het abdijbier proeven, er is een kerstmarkt (voor het goede doel), en de nieuwe expo "De stille getuige" is op zondag uitzonderlijk ook gratis toegankelijk. Hier klikken voor het volledige programma.

Bekijk hieronder de reportage over het nieuwe abdijbier, waarvan u dit weekend het tweede brouwsel kunt proeven:

Videospeler inladen...

Kerstballen in Gent

Geen bellen maar bállen, in Gent. De tweede editie van "Jingle balls" bij het kunstencentrum Campo wil u een gezellige, artistiek verantwoorde én stijlvolle kerst bezorgen. Ga dit weekend van 12 tot 18 uur op zoek naar het perfecte kerstcadeau dat op geen enkel lijstje stond. Er zijn ook cocktails, als u nog niet overtuigd was.

Nog meer hedendaagse kunst, in het HISK, het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Schoonheid, jawel. De eindejaarstentoonstelling "An island of multiple bridges" toont werk van beloftevolle kunstenaars, die zondag om 15 uur ook zelf rondleidingen verzorgen. Daarna bent u ook welkom op de finissage, de feestelijke afsluiter van de expo. Nog meer drank in Gent, dus.

In het Gravensteen hebben ze "De Bourgondiërs", de bestseller van Bart Van Loo, wellicht gelezen, want het kasteel is vanaf dit weekend helemaal aangekleed in "Bourgondische sfeer", speciaal voor deze kerstperiode. Winterwonderkasteel loopt nog tot en met 5 januari. Ook hier kunt u drank scoren: de tijdelijke winterbar in de stallingen is gratis toegankelijk.

Auto's in Brussel en Egyptische schatten in Luik: dit zijn de nieuwe expo's

Met een klinkende overwinning van Boris Johnson lijkt de Brexit nu echt definitief, hoog tijd om het nog eens over de mooie dingen te hebben die Groot-Brittannië ons brengt. Autoworld in Brussel toont de fraaiste exemplaren die de Britse auto-industrie heeft voortgebracht in de expo "So british". Of de oude Jaguars en Aston Martins de lage-emissiezone daarna weer mogen verlaten is niet duidelijk.

Een van de makkelijkst bereikbare tentoonstellingen vindt u sinds dit weekend in het treinstation van Luik. Vanop het perron is het maar een paar meter naar de expo over de schatten van Toetanchamon. Nee, u hoeft het gouden dodenmasker niet te verwachten, wel een expo die de grafkamers reconstrueert én de link vertelt tussen ons koningshuis en de farao's.

Bekijk hieronder de reportage over de nieuwe expo in Autoworld:

Videospeler inladen...

Arab Cartoon Festival in Turnhout

Dit weekend start het "Arab cartoon festival" in Turnhout, daar hoort ook een interessante tentoonstelling bij, die u vanaf dit weekend gratis kunt bezoeken: "Lost in translation". Een plek waar hedendaagse kunstenaars nadenken over identiteit.

Bastogne goes Nuts

75 jaar geleden vond de Slag om de Ardennen plaats, dat wordt dit weekend herdacht tijdens het "Nuts weekend" in Bastogne. Veteranen en ander rollend materieel verwachten u.

Maneblussers in actie

Vanaf dit weekend kunt u weer stemmen voor de "1000 klassiekers" van Radio 2, de mooiste lijst van het jaar. De stemming wordt zaterdagmiddag opgestart in Mechelen. Daar maakt u ook kans om de laatste tickets te bemachtigen voor het concert in de Sint-Romboutskathedraal, waar een 50-koppig koor enkele van die grootste klassiekers zal zingen, samen met Marcel Vanthilt. 

Ook zonder concertticket bent u overdag van harte welkom in de kathedraal, waar nog tot 27 december het kunstwerk "Museum of the moon" gratis valt te bezichtigen. Het zeven meter grote kunstwerk van Luke Jerram was eerder al te zien in Gent, maar geef toe: geen betere plek dan Mechelen, stad van Maneblussers, om een maan tentoon te stellen. Prettig weekend!

Bekijk hieronder de reportage over het tijdelijke kunstwerk in de kathedraal van Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen