Komen er gelijke prijzen voor mannen en vrouwen bij de kapper?

Bij de kapper betalen vrouwen meestal veel meer dan mannen. Nu wil minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) daar iets aan veranderen door de kapperstarieven te laten baseren op basis van de geleverde diensten: wassen, knippen, brushen.

Terwijl een man hooguit tussen de 20 en de 30 euro betaalt na een kappersbezoek, kost een knipbeurt voor een vrouw vaak minstens het dubbele. Voeg daar nog een brushing en een kleurtje aan toe, en dan gaat het al snel richting de 100 euro voor een vrouw.

Robert d’Amico, Kamerlid voor de uiterst linkse PVDA, vindt dat discriminatie op basis van geslacht, schrijft Het Nieuwsblad. Het Kamerlid vroeg daarom aan minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle wat zij daaraan kon doen.

Zelfde tarieven

Uit het antwoord blijkt dat de minister nieuwe kapperstarieven wil: op basis van de aangeboden diensten en niet langer op basis van geslacht. Een zelfde prijs dus voor bijvoorbeeld een gewone knipbeurt, zonder onderscheid te maken op basis van geslacht. 

“Iedereen moet een kapsel naar keuze kunnen krijgen, voor een prijs die verband houdt met de effectieve werktijd en complexiteit en niet het geslacht”, luidt het antwoord van de minister. Wat die tarieven voor wassen, knippen en brushen zijn, dat moet de sector volgens Muylle zelf overeenkomen.

Vanwaar onderscheid?

Maar wat vinden de kappers daar nu zelf van en waar komt die discriminatie vandaan? Stephane Coigné, voorzitter van werkgeversorganisatie coiffure.org, beaamt in het Radio 1-programma “De wereld vandaag” dat vrouwen in het algemeen meer betalen bij de kapper dan mannen, maar volgens hem hangt dit niet van het geslacht van de cliënt af. 

Coigné zegt dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen mannen en vrouwen, en houdt vol dat er geen verschil in tarieven is als er exact dezelfde diensten worden geleverd. Een vrouw met een eenvoudige korte coupe zou dus evenveel betalen als een man.

Volgens Coigné loopt de kappersrekening bij vrouwen vooral op doordat ze vaak hun haren laten kleuren en brushen. En het knippen zelf? Dat duurt bij vrouwen gemiddeld langer dan bij mannen, vandaar de hogere tarieven die doorgaans aangerekend worden. 

Duurder voor mannen?

“Het werk is anders, de techniek is anders, de tijd die je aan de klant spendeert”, zegt Coigné om het verschil in prijzen te verantwoorden. “Maar eenzelfde prijs voor mannen en vrouwen moet kunnen,” voegt hij eraan toe, “maar dat moet je dan wel extrapoleren naar de hoeveelheid werk die het kapsel vergt.”

Coigné merkt op dat er bij de mannenkappers de laatste jaren ook scherpe concurrentie is gekomen, onder andere van de barbierszaken. “Misschien moet je dan zeggen dat de man te weinig betaalt.” Het risico bestaat dan ook dat bij gelijke tarieven voor mannen en vrouwen het niet goedkoper zal worden voor vrouwen, maar wel duurder voor mannen.

Beluister het gesprek met Stephane Coigné in "De wereld vandaag":

LEES OOK:  Waarom betalen vrouwen meer bij de kapper dan mannen? Een gesprek met Jogchum Vrielinck, professor Rechten in Brussel, in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten".

Meest gelezen