Overleg tussen poetshulpen en dienstenchequebedrijven springt af, nieuwe acties na kerstvakantie

Overleg over meer loon voor de poetshulpen uit de dienstenchequesector is afgesprongen. Dat meldt Pia Stalpaert, voorzitter van de vakbond ACV Voeding en Diensten. Er zal een sociaal bemiddelaar worden aangesteld. De vakbonden zijn alvast van plan om na de kerstvakantie hun acties voort te zetten.

De 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen - conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar - 1,1 procent meer loon. De werkgevers zien daarvoor geen ruimte. Ze willen niet verder gaan dan een eenmalige nettopremie van 130 euro.

De voorbije weken werd uit protest al herhaaldelijk actie gevoerd door de vakbonden, onder meer bij enkele grote dienstenchequebedrijven. Nieuw overleg tussen bonden en werkgevers leverde vrijdag opnieuw niets op. "Een nieuw voorstel van de werkgevers is er vandaag niet gekomen", bevestigt Issam Benali van de socialistische vakbond.

"Doodjammer. We hadden de poetshulpen graag voor kerst meer loon beloofd", aldus Pia Stalpaert. Een sociaal bemiddelaar zal nu worden aangeduid. De vakbonden zetten alvast de acties van de voorbije weken voort, verzekert Stalpaert. Onder welke vorm en wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. De socialistische vakbond bevestigt. "In januari zullen opnieuw acties volgen", aldus ABVV-secretaris Benali.

Meest gelezen