Videospeler inladen...

U stuurde ons filmpjes van gevaarlijke kruispunten: "Het fietspad is hier nauwelijks breder dan een fietsstuur"

Naar aanleiding van het dodelijke verkeersongeval met een 11-jarige jongen in Aalst deed VRT NWS een oproep: stuur ons uw filmpjes van gevaarlijke verkeersknooppunten in uw buurt en leg uit waarom ze zo gevaarlijk zijn. Hieronder laten we enkele mensen aan het woord.

Leen Van Kerckhoven woont in Heist-op-den-Berg, vlak bij de N10. "Dagelijks nemen wij het rondpunt tussen de Aarschotsebaan (N10) en de Mechelsesteenweg (N15). De steenweg zelf heeft een fietspad dat op veel plaatsen smaller is dan het stuur van een fiets en een deel van de weg is niet verlicht. Ik rijd dagelijks met mijn drie kinderen langs deze weg, het is eigenlijk levensgevaarlijk. Er gebeurden al meerdere ongevallen, met gewonden en zelfs doden", legt ze uit in onderstaand filmpje.

Videospeler inladen...

Ook het rondpunt iets verderop is gevaarlijk. "Fietsers hebben op dit rondpunt geen voorrang. Veel auto’s geven wel voorrang, wat aanleiding geeft tot veel onduidelijke en gevaarlijke situaties. De situatie werd al veelvuldig aangeklaagd en beloftes voor aanpassingen zijn er al ruim 30 jaar", zegt Leen Van Kerckhoven.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Situatie in Deinze al enkele keren aangeklaagd"

"In Deinze is het kruispunt met de Volhardingslaan en Gaversesteenweg gevaarlijk ingericht. De wegbeheerder is erin geslaagd om het licht voor de zachte weggebruikers op groen te laten springen, nadat eerst de auto’s en vrachtwagens rechtsaf beginnen te slaan. Deze situatie wordt al een paar jaar met acties aangeklaagd", zegt Mieke van de Fietsersbond. 

"We kregen meermaals te horen dat er aanpassingen zouden gebeuren, maar er gebeurt niets. Want finaal blijkt zoals altijd: de doorstroming is belangrijker dan de veiligheid."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Slecht afgestelde verkeerslichten in Zelzate"

Koen Van Waesberghe uit Zelzate vecht al maanden het gevaarlijke kruispunt Kennedylaan en de Rijkswachtlaan/Akker in Zelzate aan bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Dagelijks denderen daar honderden voertuigen door, tientallen negeren de verkeerslichten. Deze staan ook heel slecht afgesteld", zegt hij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen