Videospeler inladen...

Bijna 1 jaar in lopende zaken: wat kan de regering nog doen? Ivan De Vadder legt het uit

De federale regering is nu bijna een jaar in lopende zaken. Charles Michel (MR) vroeg op 18 december 2018 aan koning Filip het ontslag van zijn regering, nadat de N-VA uit de meerderheid was gestapt wegens het VN-migratiepact. Maar wat kan een regering in “lopende zaken” doen? Wetstraatwatcher Ivan De Vadder legt het nog eens helder uit. 

Even terug naar eind vorig jaar: in november ontstond er binnen de regering-Michel hommeles over het VN-migratiepact, ook wel het Marrakesh-pact genoemd. Het pact is een tekst waarin de VN-lidstaten zich engageren om maatregelen te nemen om de wereldwijde migratie in goede banen te leiden en samen te werken. 

Eind september had premier Charles Michel voor de Algemene Vergadering van de VN aangekondigd dat België in december, in de Marokkaanse stad Marrakesh het bewuste pact zou ondertekenen. Maar de N-VA was carrément tegen de ondertekening van het pact en nam op 9 december ontslag uit de regering, daags voor de ondertekening van het pact in Marrakesh. 

Wat is "lopende zaken"?

Door het ontslag van de N-VA was de federale regering zijn meerderheid in het parlement kwijt. Premier Michel probeerde nog een doorstart te maken met een minderheidsregering, maar op 18 december bood hij het ontslag van die regering aan, omdat hij in het parlement geen meerderheid vond voor de plannen van de nieuwe regering. Drie dagen later aanvaardde koning Filip het ontslag en ging de regering in lopende zaken. 

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder legt hieronder haarfijn uit wat “lopende zaken” precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen