In 2 jaar tijd moesten 65 Vlaamse logies de deuren sluiten

Tussen april 2017 en oktober 2019 besliste Toerisme Vlaanderen om 65 toeristische logies te sluiten omdat de veiligheid van de toerist mogelijk in het gevaar kwam wegens problemen van brandveiligheid of hygiëne. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). 

Tussen 1 april 2017 en 22 oktober 2019 startte Toerisme Vlaanderen 1.659 onderzoeken op van toeristische logies. 65 keer werd de stopzetting bevolen omdat de veiligheid van de toerist mogelijk in gevaar kwam. Het gaat om 16 logies in West-Vlaanderen, 16 in de provincie Antwerpen, 15 in Limburg, 9 in Oost-Vlaanderen en 9 in Vlaams Brabant.

Iedere toeristische verblijfplaats in Vlaanderen die tegen betaling wordt aangeboden, moet volgens het Logiesdecreet worden aangemeld bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan dezelfde basisvoorwaarden op vlak van (brand)veiligheid, kwaliteit, inrichting en comfort.

Toerisme Vlaanderen is bevoegd voor de controle van de voorwaarden in dit decreet en beschikt over de mogelijkheid om deze ter plaatse te controleren.

Airbnb weigert gegevens door te geven

Ook logies die via Airbnb gepromoot worden, moeten voldoen aan de voorwaarden van het Logiesdecreet. In de vermelde periode werden er minstens 313 gecontroleerd. Omdat Airbnb tot dusver weigerde de gegevens over de logies die zij aanbiedt over te maken, heeft Toerisme Vlaanderen in september 2018 een boete opgelegd van 25.000 euro en in 2019 een boete van 50.000 euro. Tegen de eerste boete tekende Airbnb beroep aan bij de Brusselse rechtbank, tegen de tweede boete loopt de beroepstermijn nog.

Meest gelezen