Reporters

Kaasjes, nacho's of toast met gerookte zalm: enkel deze 17 koude snacks mogen strandbars in Knokke nog serveren

De strandbars van Knokke-Heist mogen vanaf komende zomer nog zeventien specifieke, koude snacks serveren. Dat heeft het gemeentebestuur beslist. Eerder was al beslist dat er geen warme gerechten meer geserveerd mochten worden op het strand om niet te concurreren met de restaurants en de tavernes op de dijk. 

In de strandbars van Knokke-Heist zul je volgende zomer geen pizza of croque monsieur meer kunnen eten, want dat zijn warme gerechten. Alleen koude snacks kunnen nog en dan nog niet eender welke. De 24 stranduitbaters in Knokke-Heist hebben nu een strikte lijst gekregen van het gemeentebestuur, met 17 koude snacks op die ze nog mogen serveren.

Het gaat om dit lijstje:

 • Chips
 • Nootjes
 • Olijven
 • Kaasblokjes
 • Worstjes
 • Nacho's met dipsausje
 • Broodstengels met tapenade
 • Kleine toastjes
 • Belegd broodje
 • Focaccia met tapenade
 • Toast met gerookte zalm
 • Dipgroenten
 • Serrano, Parmaham, Italiaanse salami
 • Tomaat-mozzarella-spiesje
 • Bruschetta’s 
 • Parma met meloen
 • Fruit

"Het gaat om de klassieke hapjes", zegt Hilde Landschoot van Knokke Strand. "Tapa's zoals kaas, salami en olijfjes. Een belegd broodje mag ook nog of een toast met zalm. Het zijn echt kleine gerechten allemaal." Voor Hilde Landschoot voelt de maatregel aan als een straf die ze niet heeft verdiend. "Ik vind persoonlijk dat dit erg verregaand is. We zijn met 24 badkarhouders en we worden nu allemaal afgestraft voor enkele collega's die over de lijn gingen en dat vindt de meerderheid van ons erg jammer."

Vanaf volgende zomer mag er ook geen muziek meer gedraaid worden op het strand. De geluidsgrens was eerst al teruggeschroefd. "Mocht iedereen zich aan de regels houden, dan was dit verbod niet nodig", zei burgemeester Leopold Lippens toen. "Maar als de uitbaters niet willen luisteren, kunnen we niet anders."

Ook toeristen in "marcelleke" of zwemkleding op de zeedijk kunnen in Knokke-Heist niet op begrip rekenen. De gemeente kondigde in september aan GAS-boetes te willen uitschrijven voor wie op de dijk of daar voorbij in bikini of zwembroek rondloopt. 

Meest gelezen