Videospeler inladen...

Studentenclub KVHV wordt 2 maanden geschorst en moet afstand nemen van uitspraken Jeff Hoeyberghs

De Universiteit van Gent schorst het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond voor 2 maanden. De club moet zich ook distantiëren van de seksistische uitspraken die plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs heeft gedaan tijdens een lezing voor hen.

Het bestuurscollege van de Universiteit Gent schorst de studentenclub KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) voor 2 maanden. Het moet zich ook distantiëren van de uitspraken van Jeff Hoeyberghs en de beelden van de lezing offline halen. Het college volgt zo de uitspraak van het Politiek en Filosofisch Konvent, een koepel van studentenorganisaties aan de UGent, gisteren.

De schorsing houdt in dat het KVHV geen erkende activiteiten mag organiseren en geen lokalen of subsidies van de universiteit mag gebruiken. De schorsing gaat in op 1 januari 2020. Houdt KVHV zich niet aan de voorwaarden dan wordt de schorsing automatisch verlengd met 3 maanden zonder dat er een bijkomende beslissing moet worden genomen.

De beslissing volgt na een omstreden lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs die de club georganiseerd had. Hoeyberghs deed er enkele vrouwonvriendelijke uitspraken zoals: "Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden." Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kwamen al meer dan 1.000 klachten binnen tegen de plastisch chirurg.

De sociale raad van de Gentse Universiteit adviseerde eerder deze week om KVHV 4 maanden te schorsen. Het bestuurscollege van UGent volgt dit advies dus niet helemaal.

Rector Rik Van de Walle verdedigt de beslissing als volgt:

”Het Bestuurscollege is weloverwogen tot haar conclusies gekomen. In de eerste plaats de unanieme en sterkst mogelijke veroordeling van de uitspraken van de heer Hoeyberghs tijdens de lezing die werd georganiseerd door het KVHV. Ten tweede willen we aan onze studenten een maximale autonomie geven en wij erkennen en bevestigen dus de beslissingsbevoegdheid van het PFK. Bovendien zullen we onze rol ten volle spelen indien het Bestuurscollege zou gevat worden in een beroepsprocedure.”

Bekijk hier de reactie van rector Rik Van de Walle (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Jeff Hoeyberghs: “Enkel gebruik gemaakt van mijn fundamenteel recht op vrije meningsuiting”

Ondertussen heeft Jeff Hoeyberghs zelf gereageerd op de commotie die er de voorbije dagen is ontstaan. Via een persbericht dat door zijn advocaat is verstuurd, wil Hoeyberghs naar eigen zeggen “de puntjes op de ‘i’ zetten”.

In het bericht staat te lezen dat de plastisch chirurg nooit de bedoeling heeft gehad om een openbaar karakter te geven aan de uitspraken die hij gedaan heeft tijdens de lezing. Hij heeft immers: “steeds een lezing in besloten KVHV-kring voor ogen gehad” en "heeft", zo staat er in het persbericht: “enkel gebruik gemaakt van zijn fundamenteel recht op vrije meningsuiting.”

Hoeyberghs zegt dat zijn uitspraken een louter algemeen karakter hadden en dat hij “nooit een concrete persoon heeft geviseerd" tijdens zijn lezing, hij had het naar eigen zeggen over: “(subgroepen van) vrouwen in het algemeen.”

De plastisch chirurg waarschuwt ook dat hij zich “met hand en tand zal verdedigen tegen de lasterlijke acties aan zijn adres; lasterlijke acties die trouwens heel hard zijn binnengekomen.”

Daarom heeft hij nu ook zelf een klacht ingediend wegens 'laster en belaging' tegen de verantwoordelijken van de vrouwenorganisatie Campagne Rosa die fragmenten van de lezing ondertiteld de wereld instuurden én een klacht wegens 'belaging' tegen onbekenden die hem in de dagen na het publiceren van de video telefonisch zouden hebben beledigd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen