Videospeler inladen...

Unesco schrapt Aalst Carnaval van lijst immaterieel erfgoed

Unesco (de organisatie van de  Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)  heeft het Carnaval van Aalst van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed verwijderd. Ze vinden dat "racisme en discriminatie" geen plaats hebben op die lijst. Aalst Carnaval kwam in opspraak nadat in de vorige editie op een praalwagen poppen te zien waren geweest die joden moesten voorstellen op een karikaturale manier.

Aalst wilde zelf van de lijst geschrapt worden omdat ze aan hun vrijheid van meningsuiting vasthouden. Het Unesco Comité Immaterieel Erfgoed in Bogota (Colombia)  heeft nu unaniem beslist tot schrapping. Het Aalsters Carnaval stond sinds 2010 op de lijst.

Vandaag heeft het comité dus samen beslist om het carnaval te schrappen. De vertegenwoordiger van Oostenrijk in de vergadering sprak over puur racisme. "Wij als Unesco gaan niet bepalen hoe zij hun traditie moeten beleven. Ze doen het zoals ze willen, maar dan zonder de zegen van de Unesco. We willen hier een rode lijn trekken. We kunnen zulke manifestaties niet toelaten en daarvan wegkijken."

Aalst Carnaval kwam in opspraak na zijn laatste editie, door de praalwagen van carnavalsgroep Vismooijlen. De poppen, die joden moesten voorstellen, hadden grote haakneuzen, pijpenkrullen en bezaten een geldkist. De groep wilde hiermee duidelijk maken dat ze krap bij kas zaten en een sabbatjaar namen, en volgend jaar een mooiere praalwagen zouden maken.

Daar kwam enorm veel reactie op en het leidt vandaag uiteindelijk tot de schrapping van Aalst Carnaval van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reactie op de kritiek van de Aalsterse carnavalisten in "Terzake".

Meest gelezen