Minister Crevits en Johnny Quidé, oprichter en voorzitter van Universiteit van Vlaanderen.

Wetenschapsplatform Universiteit van Vlaanderen bekroond met prijs van minister voor Wetenschapsbeleid

Universiteit van Vlaanderen, het platform dat wetenschap dichter bij de mensen wil brengen, heeft vanmorgen de Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid ontvangen uit handen van minister Hilde Crevits (CD&V).

Universiteit van Vlaanderen werd opgericht in 2017 met als doel wetenschappelijke thema's op een begrijpelijke manier tot bij de mensen te brengen. Dat is vrij aardig gelukt, want twee jaar later volgt al een prijs.

In het format komt een prof of andere specialist het podium op om voor een live publiek het antwoord te brengen op een bepaalde kwestie, met als uitgangspunt een heel concrete vraag, zoals: Word je sneller ziek van vaccins? (zie video onder) De kwestie wordt dan uit de doeken gedaan onder de noemer "Wat zegt de wetenschap?" 

De Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid wordt om de drie jaar uitgereikt aan "personen of instellingen die erin geslaagd zijn om op voortreffelijke wijze wetenschap binnen het bereik te brengen van het algemeen publiek." 

Groot bereik

Het platform wordt beloond voor zijn grote bereik (er zijn o.a. filmpjes en podcasts) en voor de manier waarop soms ingewikkelde thema's tot bij een breed publiek (ook de jongeren) worden gebracht, zoals "Wat zegt de Conventie van Genève over vluchtelingen" of "Betekent confederalisme een splitsing van België?" (bekijk beide video's hier en/of lees door onder de video's). 

In de eerste twee collegejaren leverde Universiteit van Vlaanderen reeds meer dan 65 miljoen contactmomenten op, met een bereik van meer dan 2,5 miljoen kijkers en maandelijks 250.000 luisteraars van de podcast. Met opiniestukken, extra artikels of interviews geven mediapartners Knack en VRT de video’s en podcasts extra aandacht, zodat heel verschillende doelgroepen bereikt worden", stelt Universiteit van Vlaanderen in een mededeling. 

Universiteit van Vlaanderen belichaamt waar we met het wetenschapsbeleid naartoe willen

Hilde Crevits

"De Universiteit van Vlaanderen belichaamt helemaal waar we met het wetenschapsbeleid naartoe willen: kennis, die vaak verborgen blijft achter de universiteitsmuren, toegankelijk maken voor iedereen,” zegt minister Hilde Crevits. “Het is belangrijk het werk van wetenschappers beter te begrijpen en te vertrouwen. Zeker in tijden van nepnieuws is er extra aandacht nodig voor het brengen van feiten. Met filmpjes en podcasts geeft de Universiteit van Vlaanderen een echt gezicht aan de wetenschap.” 

Bekijk de video: is de uurverandering ongezond?

Klik hier voor meer informatie.

Meest gelezen