AFP or licensors

Britse premier Boris Johnson: "Eindelijk is de impasse doorbroken, eindelijk kunnen we de brexit uitvoeren"

"Eindelijk is de impasse doorbroken, eindelijk is een tweede referendum van de baan en eindelijk komt er een einde aan de nonsens van de voorbije drie jaar." Voor de Britse premier Boris Johnson is het duidelijk: de Britten hebben hem een "nieuw, sterk mandaat" gegeven om de brexit uit te voeren. Zijn grootste rivaal, Labourleider Jeremy Corbyn, had het over een "zeer teleurstellende nacht".

Met een verpletterende verkiezingsoverwinning heeft de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson een absolute meerderheid behaald in het Britse parlement. Een duidelijk signaal van de Britse bevolking, aldus Johnson, dat hij op basis van het brexitakkoord dat hij met de Europese leiders sloot, zijn land uit de Europese Unie mag halen.

"We hebben het gedaan! We hebben de impasse eindelijk doorbroken", sprak Johnson zijn aanhangers vanmorgen toe tijdens zijn overwinningsspeech. Een typische Johnson-toespraak, vol enthousiasme. "Eindelijk is het mogelijk om de brexit uit te voeren. En komt er een einde aan de verschrikkelijke dreiging van een tweede brexitreferendum (Labour stelde dat voor, nvdr.) en een einde aan de nonsens van de voorbije drie jaar."

"We zullen niet alleen de brexit uitvoeren, maar dit land ook verenigen en vooruit helpen, en focussen op de prioriteiten van het Britse volk, met name de gezondheidszorg", zei Johnson gisteravond al tijdens een eerste reactie op de verkiezingen. Hij beloofde meer verpleegkundigen te zullen aanwerven, meer ziekenhuizen te bouwen en het budget van de Nationale Gezondheidsdienst te zullen verhogen. Johnson bedankte toen ook de kiezers in zijn eigen district om hem opnieuw in het Lagerhuis te stemmen. "Het is een aboluut privilege om deze job uit te oefenen en voor jullie te werken."

Volgens Johnson zijn deze verkiezingen, "die we eigenlijk niet wilden", uitgedraaid op "historische" verkiezingen. "Ze geven ons nu de kans om de democratische keuze van het volk te respecteren (verwijzend naar het brexitreferendum van 2016, nvdr.) en dit land ten goede te veranderen. En dat werk zal vandaag beginnen." Johnson beloofde "dag en nacht" te zullen werken om ook in de toekomst de steun van zijn kiezers te verdienen. "Het is nu onze plicht om al onze beloftes waar te maken."

Bekijk de overwinningstoespraak van Boris Johnson:

Videospeler inladen...

Corbyn: "Zeer teleurstellende nacht voor Labour"

Ook Labourleider Jeremy Corbyn dankte de kiezers in zijn kiesdistrict om hem opnieuw in het Lagerhuis te stemmen. "Voor de tiende keer mag ik jullie in het parlement vertegenwoordigen en dat maakt me heel trots." Maar voor de partij in zijn geheel waren deze verkiezingen een ramp.

"Dit is duidelijk een zeer teleurstellende nacht voor Labour met het resultaat dat we nu hebben", gaf Corbyn toe. Maar hij benadrukte dat zijn partij de juiste accenten heeft gelegd in de kiescampagne, wijzend op de "onrechtvaardigheid en ongelijkheid in dit land". "Maar de brexit heeft dit land zo gepolariseerd en verdeeld, en ik erken dat dit gevolgen heeft gehad op het resultaat dat Labour heeft behaald."

Jeremy Corbyn heeft intussen laten weten dat hij "in het eerste deel van volgend jaar" afscheid neemt als partijleider van Labour.

Bekijk de toespraak van Labourleider Jeremy Corbyn:

Videospeler inladen...

Schotse nationalisten dromen van nieuw onafhankelijkheidsreferendum

Naast de Conservatieven van premier Boris Johnson hebben ook de Schotse nationalisten een zeer goed resultaat neergezet bij de Britse verkiezingen. De Scottish Nationalist Party heeft zowat alle zetels in de Schotse kiesdistricten binnengehaald.

De combinatie van de overwinning van Johnson, die zijn brexitakkoord nu kan uitvoeren, en de eigen overwinning van de SNP, doet die laatste partij dromen van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Want een meerderheid van de Schotten is tegen de brexit en wil liever in de Europese Unie blijven.

Partijleider Nicola Sturgeon zei tijdens de campagne al dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil, nu heeft ze na de verkiezingsoverwinning naar eigen zeggen "het mandaat om de mensen opnieuw de keuze te geven". "We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond."

In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent koos ervoor om in het VK te blijven, maar de brexit zou dat resultaat bij een nieuw referendum wel eens kunnen doen kantelen. Premier Johnson wil van zo'n nieuw referendum echter niet weten.

AFP or licensors

Jo Swinson stapt op als leider van de Liberal Democrats

Voor de Liberal Democrats zijn de verkiezingen op een sisser uitgelopen. De partij voerde openlijk campagne tegen de brexit en deed het aanvankelijk goed in de peilingen, maar verliest bij de verkiezingen één zetel. Het is bovendien partijleider Jo Swinson die haar zetel verliest en dus niet meer in het Lagerhuis zal zitten.

Swinson, die zichzelf als kandidaat-premier zag, kondigde dan ook haar ontslag aan als partijleider. De Liberal Democrats zullen de komende weken een nieuwe leider kiezen. Partijvoorzitter Sal Brinton (in het VK een andere functie dan partijleider) en parlementslid Ed Davey zullen voorlopig samen het leiderschap van de partij op zich nemen.

AFP

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de uitleg van Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen