Videospeler inladen...

Werkstraffen tot 180 uur voor brandstichters Vlooybergtoren: "Emotioneel onvolwassen gedragen"

De vijf mannen die vorig jaar de Vlooybergtoren in Tielt-Winge opzettelijk in brand hebben gestoken, hebben werkstraffen opgelegd gekregen tussen 120 en 180 uur. Dat heeft de correctionele rechtbank in Leuven beslist. 

De vandalen staken op 30 juni vorig jaar de Vlooybergtoren - die een cultstatus bereikte dankzij de serie "Callboys"- midden in de nacht in brand met benzine en strobalen. De uitkijktoren raakte toen zwaar beschadigd. 

Begin juli konden de daders opgepakt worden: het ging om vijf mannen tussen de 18 en 37. Eén van hen raakte op het moment van de brandstichting zelf zwaar verbrand aan de armen en het gezicht.

De twee dertigers krijgen nu een werkstraf van 180 uur, de twintigers moeten een werkstraf van 120 uur volbrengen. Volgens de rechter waren de feiten te ernstig om een straf met uitstel op te leggen: "De vijf beklaagden vertoonden onverantwoord gedrag, met verregaande gevolgen. De impact was groot, zowel financieel als moreel. Ze hebben zich op een emotioneel onvolwassen manier gedragen. Een ernstige werkstraf dringt zich dan ook op."

 Ze hebben zich op een emotioneel onvolwassen manier gedragen

Rechter

Tielt-Winge liet de toren inmiddels renoveren. De totale kosten bedroegen om en bij de 75.000 euro.

De Vlooybergtoren na de brand.
Videospeler inladen...

Meest gelezen