Videospeler inladen...

Delphine Boël haalt haar slag thuis: resultaten DNA-analyse koning Albert mogen bekendgemaakt worden

Het Hof van Cassatie heeft vandaag de knoop doorgehakt in de zaak-Boël. Koning Albert krijgt van het Hof geen gelijk en de resultaten van de DNA-analyse mogen gebruikt worden in het verder onderzoek. Het is nog niet duidelijk wanneer dat precies zal gebeuren. Met deze uitspraak ligt voor Delphine Boël de weg open om een eventuele erkenning te krijgen als dochter van koning Albert. 

Koning Albert stapte naar het Hof van Cassatie om 2 arresten van het Brusselse hof van beroep te laten vernietigen. In die twee arresten had het hof geoordeeld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader van Delphine was én dat Albert een DNA-staal moest afstaan. De koning kon zich niet vinden in die uitspraken en weigerde eerst om het DNA-staal af te staan. Pas na een opgelegde dwangsom van 5.000 euro per dag dat het DNA niet werd afgestaan, kon de koning overgehaald worden.

De resultaten van die analyse bleven tot nu toe een goed bewaard geheim: zolang het Hof van Cassatie geen uitspraak had gedaan, mochten de resultaten van de DNA-analyse niet bekendgemaakt worden.

Maar daar komt nu verandering in: het Hof maakte brandhout van de argumentatie van de koning en heeft beslist dat de resultaten van de analyse wel gebruikt mogen worden in het verder onderzoek naar het vaderschap.

Daardoor zal de zaak nu worden teruggestuurd naar het Brusselse hof van beroep, dat zich zal moeten buigen over de DNA-resultaten en moet beslissen of koning Albert al dan niet de juridische vader is van Boël. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend. Maar deze beslissing is alvast een stap dichter bij de officiële erkenning van Delphine Boël als dochter van koning Albert. 

Royaltywatcher Mark Van den Wijngaert vermoedt dat de uitspraak van vandaag een definitieve stap zal zijn: "Het is waarschijnlijk een kwestie van weken of maanden om een uitspraak te doen over het vaderschap." 

Een lange procedurestrijd

Die strijd tot erkenning heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Boël schreeuwt al jaren van de daken dat koning Albert haar echte vader is, maar kon pas 6 jaar geleden voor het eerst juridische stappen zetten om zich te laten erkennen als dochter. Het zou het begin worden van een jarenlange procedureslag. Zo moest eerst het vaderschap van Jacques Boël, de vroegere echtgenoot van haar moeder, verworpen worden. Uit een DNA-test die hij vrijwillig onderging, bleek toen dat hij niet de biologische vader was.

Maar er zat een addertje onder het gras: omdat Jacques Boël zich altijd als vader heeft gedragen tegenover Delphine, wordt hij ook voor de wet aangezien als vader, ook al is er geen bloedband. En dat was zeker het geval: Delphine draagt zijn naam en groeide op in zijn gezin.

Maar daar stopte de zaak niet. Na een lange omweg via het Grondwettelijk Hof belandde de zaak bij een Brusselse rechtbank die opnieuw oordeelde dat Jacques Boël de wettelijke vader is van Delphine. Daarop ging zij in beroep en kreeg ze wel gelijk: Jacques Boël is niet de vader van Delphine en koning Albert moest een DNA-staal afstaan. Het is na de uitspraak in die laatste rechtszaak dat koning Albert dus besliste om naar het Hof van Cassatie te stappen. Maar daar krijgt hij nu dus ongelijk. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen