Videospeler inladen...

Britse premier Johnson dankt kiezers in traditionele Labour-bastions: "We zullen vertrouwen terugbetalen"

Na zijn klinkende overwinning in de vervroegde parlementsverkiezingen is de Britse premier Boris Johnson naar Noord-Engeland getrokken om de kiezers daar te bedanken. De voormalige industriegebieden in het noorden zijn van oudsher een Labour-bastion, maar ditmaal keerden de kiezers de socialistische partij massaal de rug toe. "We zullen hun vertrouwen terugbetalen", beloofde Johnson.

Boris Johnson wil nog voor Kersmis zijn brexitakkoord door het nieuwe parlement laten goedkeuren, zodat de Britten op 31 januari uit de Europese Unie kunnen stappen. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan het noorden van Engeland.  

De premier bezocht de regio om er de kiezers en de pas verkozen parlementsleden van de Conservatieve Partij te bedanken voor hun aandeel in zijn verkiezingstriomf.

In Sedgefield (County Durham), het voormalige kiesdistrict van gewezen Labour-premier Tony Blair en sinds 1935 in handen van Labour, richtte hij zich tot wie ditmaal voor de Conservatieven koos.

"Ik weet dat veel mensen hebben gebroken met de kiesgewoonten van generaties vóór hen door voor ons te stemmen Ik wil dat de bevolking van het noordoosten weten dat de Conservatieve Partij en ikzelf hun vertrouwen zullen terugbetalen."

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Noord-Engeland is van oudsher een Labour-bastion, maar de brexit heeft kiezers in de voormalige industriegebieden massaal van kamp doen veranderen. Zij willen weg uit de Europese Unie, terwijl Labour-boegbeeld Jeremy Corbyn altijd warm en koud heeft geblazen over de brexit.

Corbyn onder vuur

Corbyn ligt intussen zwaar onder vuur in zijn partij, die het slechtste verkiezingsresultaat sinds 1935 liet optekenen. Die enorme nederlaag is in de eerste plaats aan Corbyn zelf te wijten, vinden velen. "Dé bepalende factor is overduidelijk de onpopulariteit van Jeremy Corbyn", zegt Helen Goodman, een van de vele parlementsleden uit het noorden die hun zitje kwijtspeelden.   

Corbyn, die sinds 2015 aan het hoofd staat van Labour, kondigde weliswaar zijn vertrek aan, maar is niet van plan om meteen op te stappen. "Ik zal de partij doorheen een reflectieperiode loodsen, zodat discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken", zei hij gisteren. Ook die afwachtende houding levert hem echter kritiek op. 

Schotten

Is Labour de grootste verliezer, Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij is niet de énige winnaar van de Britse Parlementsverkiezingen. De nationalisten van de Schotse SNP van Nicola Sturgeon wonnen 48 van de 59 zetels. 

Dat stelt premier Boris Johnson al meteen voor een nieuw probleem, want de Schotten zien in de verkiezingsuitslag bij hen een kans om opnieuw voor onafhankelijkheid te pleiten.

Boegbeeld Nicola Sturgeon herhaalde opnieuw haar vraag om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, maar Boris Johnson heeft al te kennen gegegeven dat hij dat niet wil.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen