MR-vicepremier Clarinval beschouwt regering met N-VA uitgesloten: "Paars-groen met CD&V of nieuwe verkiezingen"

De vicepremier van MR, David Clarinval, beschouwt een federale regering met de N-VA als uitgesloten. "Het wordt ofwel paars-groen uitgebreid met CD&V, ofwel nieuwe verkiezingen", zegt hij in La Libre en bevestigt hij aan VRT NWS. Daarmee lijken steeds meer stemmen een regering uit te sluiten met zowel de PS als de N-VA. 

"Het wordt ofwel paars-groen uitgebreid met CD&V, ofwel nieuwe verkiezingen." Met die woorden lijkt MR-vicepremier David Clarinval een federale regering met N-VA uit te sluiten, tijdens een interview in de krant La Libre Belgique en La Dernière Heure.

In een paars-groene regering zitten de socialistische, liberale en groene families samen. Clarinval wil daar nog CD&V bij om de regering een stabiele meerderheid te geven. De Franstalige christendemocraten van CDH betrekken, is momenteel niet aan de orde, vindt Clarinval.

De verklaringen van de vicepremier zijn opvallend, want zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) heeft deze week van de koning nog de opdracht gekregen om als informateur álle pistes te onderzoeken: een regering met de N-VA, en een regering zonder de N-VA.

Ook Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) zei gisteren nog dat "we eerst moeten weten of het nog mogelijk is om de PS en de N-VA samen te laten werken". En ook de andere informateur Joachim Coens (CD&V), hamert erop dat alle pistes worden onderzocht.

In dezelfde lijn nuanceert Clarinval vandaag zijn uitspraken in de kranten. "Prioriteit vandaag is om het land een regering met volle bevoegdheden te geven. Daarom is het de primaire verantwoordelijkheid om de PS en de N-VA rond de tafel met de informateurs te brengen. Zo kunnen we begrijpen wat de twee grootste partijen tot nu toe heeft verhinderd om een oplossing te zoeken", zo zegt hij.  

Vader De Wever

In het interview doet Clarinval nog een opvallende uitspraak. "Door ervoor te zorgen dat hij geïsoleerd staat, is N-VA-voorzitter Bart De Wever de vader aan het worden van de paars-groene regering met CD&V."

Hij verwijst naar de harde woorden van De Wever richting PS-voorzitter Magnette. Ook Magnette hield zich deze week niet in, en noemde N-VA donderdag "een gevaarlijke partij". Daaruit concludeerden al heel wat analisten dat een gezamenlijke regering stilaan uitgesloten is. 

Clarinval benadrukt overigens ook dat de nota van Magnette, die eerder ook informateur was, nog aangepast moet worden in het voordeel van de liberalen. Hij vraagt meer aandacht voor de competitiviteit van ondernemingen en koopkracht van de burgers.

Meest gelezen