Videospeler inladen...

Tienduizenden "sardines" komen op straat in Rome: "Plein vol, doel bereikt"

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn tienduizenden mensen op straat gekomen tegen extreemrechts. De manifestatie ging opnieuw uit van de "sardines", een protestbeweging die zich richt tegen het populisme van Matteo Salvini, de leider van de uiterst rechtse Lega. 

Al wekenlang komen in verschillende Italiaanse steden duizenden mensen op straat om te protesteren tegen extreemrechts. 

Deze namiddag was de hoofdstad Rome aan de beurt. Tienduizenden "sardines", zoals de betogers zich noemen, kwamen samen op het plein San Giovanni in Laterano.

"Het was onze bedoeling om het plein te vullen en een ander beeld te laten zien dan dat van de politiek de voorbije jaren. Ik zou zeggen dat we dat doel bereikt hebben", zei Matteo Santori, woordvoerder van de "sardines".

Met drie vrienden lanceerde Santori vorige maand een oproep om in Bologna te betogen tijdens een campagnebezoek van Lega-boegbeeld en gewezen minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Opeengepakt als sardines zouden ze het plein doen vollopen. Dat lukte in Bologna, en de weken daarna ook in andere steden.

AFP or licensors

Op het podium in Rome riep Santori op om het veiligheidsdecreet van Salvini, dat ngo's in het algemeen verbiedt om met hun schepen de Italiaanse territoriale wateren in te varen, overboord te gooien. Hij vroeg verkozen politici ook "om een beleid te voeren, en niet voortdurend een kiescampagne." 

Net als elders zongen de betogers ook in Rome het gewezen antifascistische partizanenlied "Bella ciao", maar ook het Italiaanse volkslied.

Een opgemerkte aanwezige was Pietro Bartolo. Hij was jarenlang arts op het eiland Lampedusa, waar hij aangekomen migranten en vluchtelingen behandelde. Vandaag zit hij voor de centrumlinkse Partito Democratico (PD) in het Europees Parlement. 

"Sardines" verzamelen ook in Brussel

Ook in Brussel zijn vanmiddag "sardines" op straat gekomen. Op het Albertinaplein verzamelden zich zo'n 250 mensen om te protesteren tegen het populisme, tegen extreemrechts, en tegen de voormalige Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. 

"Onze boodschap is universeel", zeggen de betogers. "Wij zijn solidair, wij willen onze medemens helpen, wij zijn mensen en over menselijkheid valt niet te onderhandelen." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen