Videospeler inladen...

Plantenpaspoort brengt kwekers in moeilijkheden: "Label op iedere pot kleven is onbegonnen werk"

Vanaf vandaag is er een Europese plantenpaspoortplicht voor zo goed als de volledige plantensector. Daarmee wil de Europese Unie de verspreiding van plantenziektes inperken en toekomstige interventies vergemakkelijken. Maar voor de kwekers betekent het extra kosten en meer werk.

De afgelopen 6 jaar zijn er in Europa al meer dan 13.000 onderscheppingen geweest van gevaarlijke organismen in geïmporteerde planten. In België neemt het aantal jaarlijkse interventies toe. Er is zelfs een verdubbeling sinds 2014.

Om de verspreiding van plantenziekten in te perken, gaat vandaag een paspoortplicht van kracht in Europa. Deze geldt voor bijna elke plant, met uitzondering van snijbloemen en een aantal zaden. Ook producten die rechtstreeks aan consumenten worden verkocht, hoeven geen paspoort te hebben.

Op dat plantenpaspoort staat onder andere de soort en het land van herkomst. Op die manier kunnen planten, bij het uitbreken van een plaag, makkelijk getraceerd worden. Er was veel verwarring rond waar dit label concreet moest worden geplakt of gedrukt. Volgens de wetgeving moet het afgeleverd worden bij de kleinste handelseenheid. Dit wil zeggen dat een kweker één paspoort mag voorzien per pallet of vrachtwagen van dezelfde soort planten. Hierop hebben kwekers zich de afgelopen maanden voorbereid. 

Maar het wordt nu ingewikkelder, want sinds september vragen handelaars dat het label per stuk wordt meegegeven. En daarop was de sector niet voorbereid. "Manueel iedere pot in je hand nemen en er een sticker op kleven. Dat is onbegonnen werk. Dat is in feite niet voor ons. Wij zijn kwekers", zegt kweker Erwin De Baere. 

Bekijk hieronder de video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen