Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Conner Rousseau krijgt uitzondering op cumulverbod en blijft in Vlaams Parlement

De nieuwe SP.A-voorzitter Conner Rousseau krijgt een uitzondering op het cumulverbod dat geldt in zijn partij en mag dus in het Vlaams Parlement blijven zitten. Dat is beslist op het SP.A-congres in Brussel met ruim 55 procent van de stemmen. In zijn eerste toespraak als voorzitter zei Rousseau dat de politici moeten stoppen met politieke spelletjes en dat de partijleden meer inspraak zullen krijgen.

De jonge Oost-Vlaming (27) is een nieuw gezicht in de Wetstraat. Bij de verkiezingen van 26 mei raakte hij als onbekende lijsttrekker verkozen in het Vlaams Parlement, waar hij meteen fractieleider werd. Probleem is dat Rousseau volgens de partijregels zijn zitje daar zou moeten afstaan.

Dat komt omdat bij de SP.A een zogenoemd "cumulverbod" geldt: schepenen of burgemeesters mogen hun mandaat niet combineren met een zitje in het parlement (al is er een uitzondering voor kleine gemeenten). Dat verbod geldt ook voor de voorzitter. Volgens de regels zou Rousseau zijn zitje dus moeten afstaan.

Het congres heeft nu bepaald dat Rousseau een uitzondering krijgt. De voltallige Vlaamse fractie had erop aangedrongen dat de voorzitter parlementslid zou mogen blijven. Rousseau zelf heeft zich al die tijd afzijdig gehouden in het debat. Hij benadrukte wel dat hij maar één loon zou krijgen als hij beide functies zou cumuleren. De Vlaamse parlementsleden hebben de Brusselse Hannelore Goeman als fractieleider in het Vlaams Parlement aangeduid als opvolger van Rousseau. 

Rousseau werd samen met zijn running mate Funda Oru iets meer dan een maand geleden verkozen tot het nieuwe voorzittersduo bij de Vlaamse socialisten. Ze haalden het afgetekend van de andere duo's. Rousseau volgde John Crombez op, die geen kandidaat meer was voor een nieuwe termijn.

Politieke spelletjes

In zijn eerste toespraak als voorzitter zei Rousseau dat de mensen de politieke spelletjes die alles blokkeren beu zijn. "Stop met stomme spelletjes, doe wat je moet doen, doe uw job." En het moet daarbij over de essentie gaan. "Met een Vlaamse canon los je alvast niets op, zegt Rousseau: "Dan zijn de politiekers vandaag bezig met balletjes in tomatensaus voor een Vlaamse canon. Ze zouden er beter voor zorgen dat de kinderen elke middag op school balletjes op hun bord krijgen."

Ieder lid een stem

Rousseau beloofde ook de partijleden in de toekomst nauwer bij de interne besluitvorming te betrekken. Elk lid krijgt daarbij een stem. "Als we over een gevoelig thema een standpunt moeten innemen, dan gaan we dat niet meer bepalen in een kleine vergaderzaal. Vanaf nu gaan jullie dat bepalen", zei Rousseau. 

En als een standpunt is ingenomen, moet iedereen binnen de partij zich daar aan houden, benadrukte Rousseau. "Want het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of niet zijn. Het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of het zal gedaan zijn."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen