Jean-Louis Denis wordt opgepakt in juni 2012, na rellen in Molenbeek.

Molenbeek bant moslimprediker Jean-Louis Denis, die in Vlaanderen woont: "Om jeugd te beschermen"

Haatprediker Jean-Louis Denis mag een maand de Brusselse gemeente Molenbeek niet meer in. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure, en wordt bevestigd door Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). De burgemeester heeft die beslissing genomen omdat Denis daar meermaals gesignaleerd is in jongerenmilieus. Volgens haar maakt Denis zich nog steeds schuldig aan haatzaaierij. Denis heeft 5 jaar de gevangenis in gezeten voor het verspreiden van jihadistische propaganda. Hij woont in Londerzeel. 

Jean-Louis Denis is 45 en woont in het Vlaamse Londerzeel sinds hij eind vorig jaar de gevangenis verliet. Hij had toen 5 jaar in de gevangenis van Ittre gezeten, na een veroordeling voor het verspreiden van jihadistische propaganda. Volgens het gerecht zou hij via de voedselbedelingen jonge Brusselse moslims hebben geïndoctrineerd en gerekruteerd om te gaan strijden in Syrië. Denis zat in de gevangenis in de Deradex-vleugel, waar men focust op deradicalisering van de gevangenen.

Maar niet iedereen was ervan overtuigd dat Denis ook gederadicaliseerd uit de gevangenis kwam. Nadia Sminate, toenmalig N-VA-burgemeester van Londerzeel, waar hij ging wonen, zei het als volgt: "Ik verneem van de verschillende veiligheidsdiensten dat Denis zo mogelijk nog meer geradicaliseerd is dan op het moment dat hij in detentie gegaan is. Dat baart mij zorgen", aldus Sminate.

Denis had dan wel geen voorwaarden meer, hij wordt wel opgevolgd sinds hij uit de gevangenis kwam. Die opvolging gebeurt enerzijds door het zogenoemde 'Lokale Task Force', het lokale gerechtelijke overlegplatform, en de zogenoemde 'Lokale integrale Veiligheidscel', een overlegplatform om radicalisering aan te pakken op lokaal niveau.

Sinds kort wordt Denis gesignaleerd in de Brusselse gemeente Molenbeek, tot ongenoegen van de burgemeester daar, Catherine Moureaux (PS). Daar is Denis geen onbekende. Zo werd hij er in 2012 gearresteerd tijdens rellen, na een incident met een vrouw die weigerde om haar niqab af te doen, toen de politie dat vroeg. Nu is hij dus opnieuw gesignaleerd in de gemeente, volgens de burgemeester in jongerenmilieus. Om de jeugd te beschermen, mag hij nu een maand het grondgebied niet meer in, zo klinkt het. Denis mag zich volgende week wel nog verdedigen tegen de kwestie. Volgens de burgemeester maakt Denis zich nog steeds schuldig aan opruiing en haatzaaierij. Over een maand kan ze de situatie opnieuw evalueren en bekijken of er een verlenging nodig is.

Meest gelezen