Opnieuw sterven twee eenzame mensen die pas weken later gevonden worden

In een maand tijd zijn in Brugge twee mensen levenloos teruggevonden in hun woning. In beide gevallen waren de slachtoffers al enkele weken overleden en wijst alles op een natuurlijke, eenzame dood. Dat bevestigt burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). 

“Het is bijzonder triest dat we dit opnieuw moeten meemaken, ondanks ons actieplan tegen eenzaamheid. Ik roep burgers nogmaals op om waakzaam te zijn. Als er al een tijdje geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie", zegt De Fauw.

Woensdag sloeg een huisbaas van een huis in de Grauwwerkersstraat in Brugge alarm. Hij had al weken niet van zijn huurder gehoord en niemand opende de deur. De huurder van het appartement was een veertiger die uit Estland afkomstig is maar al jaren in Brugge woont. Het lichaam was in verregaande staat van ontbinding. 

“Bijzonder triest en jammerlijk het tweede geval in korte tijd. Ook een maand geleden is in een woning in De Blauwe Poort het lichaam van een man, die al weken overleden was, gevonden. Het gaat om een Senegalees die eerst in Nederland verbleef maar zijn intrek had genomen in De Blauwe Poort. Beiden zijn een natuurlijke dood gestorven”, aldus De Fauw. Bij dit laatste geval belde de buurman de politie omdat er weken geen beweging meer te zien was bij het huis.

Beide eenzame overlijdens doen sterk terugdenken aan de zomer van 2017. In enkele dagen tijd werden toen drie mensen van tussen de 41 en 80 jaar levenloos teruggevonden in hun woning. Op het moment dat ze werden aangetroffen, waren ze tussen de tien en dertig dagen overleden. Toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) kwam in het voorjaar van 2018 met een actieplan tegen eenzaamheid, samen met huidig burgemeester De Fauw die toen nog OCMW-voorzitter was.

Hoe graag we het probleem van eenzaamheid willen aanpakken, er glippen altijd gevallen door de mazen van het net

Burgemeester De Fauw

“Er is toen lang vergaderd met hulpverleners en vrijwilligers van onder meer het OCMW, CAW, de gemeenschapswachten en tal van andere organisaties. De opzet was symptomen van eenzaamheid snel oppikken en doorgeven, om nieuwe gevallen te vermijden. Er werd ook een centraal telefoonnummer opgericht (050/44.80.00) waarop burgers tekenen van eenzaamheid kunnen signaleren. In drie stadsdelen zijn buurtzorgnetwerken opgericht. Maar hoe graag we het probleem van eenzaamheid willen aanpakken, er glippen altijd gevallen door de mazen van het net”, gaat De Fauw verder.

“De twee recent overleden personen waren niet gekend bij hulpverleners en de organisaties. Daarom doe ik nogmaals een warme oproep aan de burgers, want die zijn belangrijk in deze problematiek. Als er plots geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie of verwittig de wijkagent. Indien het vals alarm blijkt, zal de politie dat niet erg vinden. Beter te veel bellen dan te weinig”, aldus de burgemeester. “Als stadsbestuur willen we inzetten op warme buurten en erop toezien dat buren elkaar beter leren kennen”, besluit De Fauw.

Meest gelezen