Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Soedanese oud-president Bashir veroordeeld tot twee jaar opsluiting

In het Oost-Afrikaanse land Soedan is gewezen president Omar al-Bashir veroordeeld wegens corruptie en het bezit van zwart geld. Hij krijgt twee jaar huisarrest. Bashir, die Soedan bijna 30 jaar lang met harde hand bestuurde, werd eerder dit jaar na aanhoudend volksprotest aan de kant gezet door het leger. 

In een speciale rechtbank in de Soedanese hoofdstad Khartoem moest Omar al-Bashir zich verantwoorden voor het bezit van "grote hoeveelheden lokaal en buitenlands geld" en van "illegale geschenken". In zijn voormalige ambtswoning was een grote hoeveelheid geld aangetroffen, een bedrag van omgerekend zo'n 130 miljoen euro.  

Bashir is nu veroordeeld tot twee jaar huisarrest. 

Internationaal Strafhof

Omar al-Bashir werd eerder dit jaar, in april, afgezet door het leger. Dat gebeurde na maandenlang volksprotest in het Oost-Afrikaanse land. Bashir was net geen 30 jaar lang aan de macht geweest in Soedan, dat hij met harde hand bestuurde. 

Tegen Bashir is tien jaar geleden, in 2009, ook al een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Strafhof wil dat Bashir wordt uitgeleverd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en volkerenmoord in de westelijke provincie Darfoer in de jaren 90. 

Meest gelezen