Gevaarlijke zoektocht naar laatste 2 slachtoffers na vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland gaat onverminderd voort

Duikers zoeken nog altijd naar de laatste twee slachtoffers na de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland begin deze week. Het is een erg gevaarlijke operatie, want de kans dat de vulkaan opnieuw uitbarst is reëel. Intussen loopt het dodental op. Een van de zwaargewonden die in het ziekenhuis lag, is overleden.

In het water rond White Island, een onbewoond eiland in het noordoosten van Nieuw-Zeeland, zoeken duikers naar de laatste twee slachtoffers na de vulkaanuitbarsting begin deze week. De reddingswerkers hebben geen hoop meer om de laatste twee vermisten nog levend terug te vinden. Van een van de twee vermisten zijn de militairen zeker dat hij of zij in het water beland is.

"Het zijn unieke en gevaarlijke omstandigheden voor het team", klinkt het.  "Het water rond het eiland is vervuild, dus de duikers moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen voor hun veiligheid. Elke keer ze aan de oppervlakte komen, worden ze gedesinfecteerd met fris water." De reddingswerkers zullen vandaag normaal gezien niet aan land gaan.

Een "bliksemsnelle operatie"

Ook gisteren zochten bergingsteams al naar lichamen op en rond het eiland. Het was een zogehete "bliksemsnelle" operatie, want er is nog steeds een risico op een nieuwe vulkaanuitbarsting. Tijdens de operatie konden zes lichamen geborgen worden. 

Op voorhand wisten de teams waar de lichamen van de zes slachtoffers zich bevonden. Acht militaire experten vlogen met de helikopter over het eiland en konden zo de zes lichamen oppikken tijdens een vier uur durende operatie. De militairen droegen beschermende kledij en zuurstofmaskers, omdat er nog altijd giftige dampen op het eiland hangen.

De slachtoffers zullen door experten in Auckland onderzocht worden. "Dit is een lang en complex proces en we werken zo snel mogelijk om de slachtoffers aan hun families terug te geven."

We doen er alles aan om onze dierbaren naar huis te brengen 

Jacinda Ardern - eerste minister Nieuw-Zeeland

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, gaf dezelfde boodschap na de reddingsoperatie van gisteren. "We doen er alles aan om onze dierbaren naar huis te brengen." Maandag - exact een week na de uitbarsting - zal er in Nieuw-Zeeland één minuut stilte gehouden worden voor de slachtoffers. 

Dodental loopt op

Een van de zwaargewonden, die nog in het ziekenhuis lag, is intussen ook overleden. Dat brengt het dodental op 15. Het eerste dodelijke slachtoffer is intussen ook formeel geïdentificeerd. Het gaat om een 21-jarige  Australische vrouw, die het eiland bezocht met jaar familie. Nog meer dan 20 gewonden liggen nog in ziekenhuizen in Australië en Nieuw-Zeeland, vaak hebben ze zware brandwonden. 

Er komt intussen ook kritiek dat de toeristen toegelaten werden op het vulkaaneiland, omdat er al signalen waren dat de vulkaan op uitbarsten stond. 

Een beeld van de reddingsoperatie gisteren

Meest gelezen