AFP or licensors

"Sorry": Oppositieleider Jeremy Corbyn excuseert zich voor nederlaag, 3 dagen na pandoering bij Britse verkiezingen

In een open brief heeft oppositieleider Jeremy Corbyn zich verontschuldigd voor zijn zware nederlaag bij de Britse parlementsverkiezingen. "Ik zal er geen doekjes om winden, het resultaat was een zware klap voor iedereen die behoefte heeft aan echte verandering. (...) Het spijt me dat ik tekortkwam."

Het was een verpletterende verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson afgelopen donderdag. Zijn Conservatieve Partij haalde een absolute meerderheid in het Lagerhuis. Maar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers - in dit geval (vooral) Jeremy Corbyn en zijn Labour Partij. Hij delfde het onderspit en Labour verloor tientallen zetels. Voor de partij was het het slechtste verkiezingsresultaat sinds 1935. 

Voor die uitslag heeft oppositieleider Corbyn nu voor het eerst het woord "sorry" in de mond genomen, in een open brief in de krant The Sunday Mirror. "Ik zal er geen doekjes om winden. Het verkiezingsresultaat was een zware klap voor iedereen die behoefte heeft aan echte verandering in ons land." Hij vervolgt: "Ik wilde het land waar ik van hou verenigen, het spijt me dat ik tekortschoot en ik neem mijn verantwoordelijkheid."

Het spijt me dat ik tekortschoot. Ik neem mijn verantwoordelijkheid 

Jeremy Corbyn

Maar hoewel hij nu dus wel de hand in eigen boezem lijkt te steken, wijt hij de nederlaag toch vooral aan andere zaken: "het Britse politieke systeem, de media, de oneerlijkheid van zijn tegenstander Boris Johnson, en natuurlijk de brexit", zo schrijft Corbyn. Een boodschap die hij herhaalt in een stuk in de Britse krant The Guardian. Want, zo zegt hij: "We hebben het inhoudelijk debat gewonnen over besparingen, over de macht van bedrijven, over ongelijkheid en klimaat. Daar hebben we de voorwaarden van het politieke debat herschreven."

Maar, zo zegt hij in The Mirror: "Ondanks onze inspanningen draaide deze verkiezing uiteindelijk om de brexit. De Tory-campagne, versterkt door de meeste media, slaagde erin om velen te overtuigen dat alleen Boris Johnson de brexit gedaan kon krijgen. Dat zal binnenkort ontmaskerd worden door de valsheid die het is, maar in deze verkiezingen overklaste het onze poging om de kloof te overbruggen en ons land samen te brengen."

Ondanks onze inspanningen draaide deze verkiezing uiteindelijk om de brexit

Jeremy Corbyn

Corbyn blijft ook achter zijn campagne staan. "Ik ben trots dat, hoe laag onze tegenstanders ook gingen, we geweigerd hebben om hen te volgen tot in de goot. Ik ben trots dat onze boodschap er een van hoop was in plaats van een van angst."

Meest gelezen