Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) open over "afspraken" met CD&V en Open VLD: "Heb beloofd om hen federaal nooit te laten vallen" 

Bij de vorming van de Vlaamse regering zijn er "afspraken gemaakt" met CD&V en Open VLD over het federale niveau, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De zevende dag: "Ik heb hen gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen". Als N-VA zou meebesturen in een federale regering, wil de partij dus dat CD&V en Open VLD allebei meebesturen. 

De Wever spreekt van een "entente", die gemaakt is bij de Vlaamse formatie. "Ik heb gezegd naar hen toe: ik zal jullie nooit laten vallen." De voorzitter verduidelijkt meteen ook dat Open VLD en CD&V niét dezelfde belofte hebben gemaakt, om federaal nooit zonder N-VA te besturen. "Ik heb dat ook nooit gevraagd", zegt hij. 

"Ik heb aan  hen gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen": bekijk hier een fragment uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

De uitspraak kan een verschil maken in de onderhandelingen over een nieuwe federale regering. De Wever stelt de andere partijen uit de Vlaamse regering namelijk gerust: als zijn partij mag regeren op federaal niveau, mogen CD&V en Open VLD ook meebesturen. De Wever "nodigt" Open VLD en CD&V dan ook "uit" om niet mee te stappen in een federale regering als die niet hetzelfde beleid voert als de Vlaamse regering. 

Vooral richting CD&V, die mathematisch overbodig is in scenario's waarin de N-VA niet meebestuurt (een paars-groene regering), kan de uitspraak mogelijk een verschil maken. In een paars-gele coalitie, zou Open VLD dan weer uit de boot kunnen vallen. "Er was al de vraag om Open VLD aan de deur te zetten", zegt De Wever openlijk.

Zeepbel

Al de hele week is de spanning in de Wetstraat te snijden. De Wever communiceerde fors toen bleek dat Open VLD deelnam aan vergaderingen zonder N-VA en CD&V, met toenmalig informateur Paul Magnette (PS). Velen zagen daarin een signaal dat de vorming van een federale regering zonder N-VA was ingezet. 

Het kwam tot scherpe taal richting de voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten, en richting Magnette zelf. En ook vandaag is De Wever op dat vlak hard. Zo noemt hij de inwoners van Wallonië opnieuw "passieve mensen": "De nota van Magnette is een miljardentransfer van actieve, productieve mensen naar passieve mensen. En als je weet waar het electoraat van de N-VA zit, en waar het electoraat van de PS zit, dan vind ik dat een echte provocatie." 

De voorzitter laat het niet na om nog eens op Rutten te schieten, die volgens De Wever "de sleutel in handen heeft": "Ik heb haar gisteren op Instagram een hele mooie zeepbel zien blazen. Dat was een paars-groene zeepbel", verwijst hij naar een post van Rutten op sociale media. "Daarmee geeft ze aan dat het een zeepbel is, en die had ook de vorm van een hele grote nul." Dat de sfeer tussen N-VA en Open VLD nog steeds niet goed is, mag duidelijk zijn. "Wij zijn niet on speaking terms", zegt De Wever. 

Hoe moet het nu verder? De Wever verzekert dat een federale regering samen met de PS nog niet is uitgesloten, ook niet nadat die piste is onderzocht door twee informateursduo's (Johan Vande Lanotte en Didier Reynders, en Geert Bourgeois en Rudy Demotte). De Wever sluit niet uit dat hij zelf ook het veld nog ingaat om mogelijke coalities te verkennen: "Als de koning het vraagt, kan je dat niet weigeren."

Ontmoeting N-VA met PS

In een interview op RTL-TVI zei PS-voorzitter Paul Magnette dat hij gisteren een ontmoeting had met De Wever, onder auspiciën van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez.

De ontmoeting lijkt "correct" te zijn verlopen, maar de kloof tussen PS en N-VA is niet kleiner te worden. "De N-VA beweegt niet. De partj heeft geen enkel compromisvoorstel gedaan",  stelt de PS-voorzitter, die laat verstaan dat zijn partij zich bereid tot compromissen heeft getoond. Magnette herhaalde zijn oproep tot de verantwoordelijke partijen om rond de tafel te gaan zitten en zo snel mogelijk een regering te vormen. 

Bekijk hier het volledige interview met Bart De Wever (N-VA) in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen