"Geniale bricoleur, groot kunstenaar, onvergetelijke hoogvlieger": lof en medeleven na overlijden Panamarenko

Vanuit de culturele en politieke wereld komen tal van reacties op het overlijden van Panamarenko. Hij wordt geroemd als groot kunstenaar die erg belangrijk was voor de hedendaagse kunst. Daarbij wordt zijn fascinatie voor vliegende tuigen in herinnering gebracht.

Bart De Baere van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MUHKA) noemt Panamarenko één van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars van de 20e eeuw. "Panamarenko staat samen met Marcel Broothaers voor het moment van internationalisering die ons land heeft gehad, eind jaren 60 begin jaren 70", aldus De Baere. Dat de kunstenaar een bijzonder figuur was, ontkent hij niet. "Elke grote kunstenaar is een apart figuur, en Panamarenko was heel radicaal en heel mooi in zijn eenzelvigheid."

Bekijk de reactie van Bart De Baere in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het was een beetje de professor Zonnebloem van de kunst

Kunstjournalist Claude Blondeel

"Laat ons zeggen dat hij een geniale bricoleur was", reageert Claude Blondeel, oud-kunstjournalist bij Radio 1 en Klara. "Het was een beetje de professor Zonnebloem van de kunst." Panamarenko wordt wel eens omschreven als een fantast die een relatie zocht met wetenschap en technologie. Zijn theorieën hadden vooral een poëtische betekenis volgens Blondeel. "Ik vergaf hem dat allemaal omdat hij zo innemend was en daarover met zo veel overtuiging praatte."

Blondeel vermeldt ook de tekeningen van de kunstenaar. "Wat ik het liefst van al zie, zijn zijn tekeningen. Daar benadert hij de tekeningen van Leonardo da Vinci." 

Ook vanuit de politieke wereld komen reacties van lof. "Henri Van Herwegen was één onze meest markante beeldende kunstenaars. Een hoogvlieger die we niet snel zullen vergeten", twittert Vlaams ministerpresident en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), de voorganger van Jambon op het departement Cultuur, roemt Panamarenko als "krachtpatser der verbeelding, poëet van al wat (niet) vliegen, varen, rijden kon".

Lees verder onder de tweet.

Ook niets dan lof bij Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA), die Panamarenko de meest fantasierijke geest noemt die de Vlaamse kunstenaarswereld ooit heeft gekend.

Lees verder onder de tweet.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) verwijst naar de vliegtoestellen die Panamarenko zo graag maakte. "Vlaanderen verliest een van zijn grootste kunstenaars."

Lees verder onder de tweet.

Luchtvaartwebsite aviation24.be eert Panamarenko met een foto van de Boeing 787 "Dreamliner" die door de kunstenaar gedoopt is.

Meest gelezen