Videospeler inladen...

Zuid-Italiaanse stad Brindisi ontruimd voor bom uit Tweede Wereldoorlog

In de Zuid-Italiaanse stad Brindisi is vandaag een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Ruim 54.000 mensen, meer dan de helft van het totale aantal inwoners, werd geëvacueerd. Het was de grootste operatie van die aard die in Italië is uitgevoerd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De bom, een Brits exemplaar uit 1941, is 1 meter lang, weegt meer dan 200 kilogram en bevat 40 kilo dynamiet. Hij werd meer dan een maand geleden ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan een bioscoop.

Bij die werkzaamheden raakte de bom beschadigd, wat de ontmantelingsoperatie extra delicaat maakte. Meer dan 1.000 militairen en 250 vrijwilligers van de civiele bescherming nemen deel aan de actie. 

In een straal van ruim anderhalve kilometer moesten alle inwoners hun huizen verlaten. In een beperktere straal, 500 meter rond de bom, werd de gasaansluiting afgesloten. Tijdens de duur van de operatie werd ook het vliegverkeer boven de bewuste zone stilgelegd. Ook treinen reden niet.

De evacuatie van de 54.000 inwoners begon gisteren al met het ontruimen van een gevangenis in de gevaarzone. Meer dan 200 gedetineerden werden tijdelijk overgebracht naar andere gevangenissen.

De ontmantelingsoperatie rond de middag succesvol beëindigd.

Meest gelezen